30 augusti 2006

Vad är en vårdkö? Och varför finns dom?

Av någon anledning har vi långa vårdköer i vårt land. Nyligen rapporterades att hjärtsjuka dör i i väntan på operation. Politikerna lovar att köerna ska minska, men jag undrar varför dom ska finnas över huvud taget!? För vad är egentligen en vårdkö? Jo, det är ett sätt att skjuta problemet på framtiden. Och som dom flesta vet brukar det vara bäst att ta tag i sin problem på direkten.

Det finns tre sätt som en kö kan förhålla sig på. Antingen ökar den. Men med den vårdgaranti som vi har idag borde köerna inte kunna öka, eftersom man redan ligger på gränsen till garantin. En kö kan också minska. Men det verkar aldrig ske. Antagligen därför att det skulle kräva mer resurser, vilket man inte har. Eller så håller sig kötiden konstant. Detta är det optimala, för att utnyttja resurserna på bästa möjliga sätt. Jag gissar att man försöker hålla kötiderna konstanta runt om i landet.

Då kommer jag till poängen: Om kötiden kan hållas konstant innebär det att om man skulle göra ett krafttag för att minska kötiden drastiskt, skulle man sedan kunna hålla kvar kötiden på detta låga tal. Tänk att få vård på direkten! Det skulle vara välfärd!

Andra bloggar om: , , , , . Kanske Intressant?

Inga kommentarer: