17 januari 2007

10 saker du inte visste om förhuden på en penis

  1. Förhuden fungerar som ett dragspel, och har känselreceptorer som känner av när den sträcks. Denna sträckning av huden triggar ejakulation, och spelar även roll för erektionen.

  2. Förhuden har till uppgift att skydda ollonet, precis som ögonlocken skyddar ögonen. Förhuden ser till att ollonet är mjukt och fuktigt, och att det håller optimal temperatur, pH-värde och renlighet.

  3. Förhuden innehåller en stor mängd temperatursensorer, som ser till att skrevet håller en optimal temperatur för spermieproduktion.

  4. Förhuden tillhör kroppens första försvar och har körtlar som producerar antibakteriella och anti-virala proteiner, bl.a. liknande dom som finns i modersmjölken.

  5. Förhuden är penis främsta känselorgan. Den innehåller större variation på, och större koncentration av specialiserade nerver, än någon annan del av kroppen.

  6. Förhuden motsvarar mellan 50% och 80% av penis hud. Utvikt tar förhuden upp en yta på mellan 65 och 100 kvadratcentimeter.

  7. Den genomsnittliga förhuden består av över 90 cm vener, artärer och kappilärer, 700 meter nervfibrer, och över 20000 nervändar.

  8. Frenulum kallas den hudsträng som sitter på baksidan av penis och sammanbinder ollonet och förhuden. För många är detta den sexuellt mest känsliga delen på penis.

  9. Yttre delen av förhuden är specialiserad på att känna av fjäderlätt beröring och andra känslointryck, såsom smärta, kyla och värme. Till skillnad från allmän uppfattning är ollonet inte alls lika känslig för denna sortens beröring, utan detekterar istället djupt tryck och rörelse.

  10. Förhuden är starkt integrerad med ollonet och resten av penis. Funktionen hos ollonet och förhuden liknar varandra, men kommer till sin rätta vid olika tillfällen under ett samlag. Förhuden måste därför ses som en del av helheten, lika viktig som resten av penis.

Mot bakgrund av detta måste man konstatera att det är en skandal Sverige tillåter föräldrar att med religiös eller kulturell anledning skära bort denna viktiga del av manskroppen på sina barn!

Källor / Läs mer: [1] [2] [3] [4]

Tidigare inlägg i detta ämne: [1] [2] [3] [4]Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Grottis sa...

Jag håller med om att omskärelse på män alltför ofta behandlas med silkesvantar. Utgångspunkten tycks vara att det skulle handla om en egentligen onödig bit hud. Men som du skriver, Biggles, så är omskärelsen ett ingrepp med djupgående konsekvenser.

Är man emot könsstympning borde man vara det både i fråga om kvinnor och män. Varför släta över ingreppet, när det sker inom den senare kategorin? Det förefaller godtyckligt och diskriminerande.

Micke sa...

Jag håller fullständigt med. Omskärelse av barn ska totalförbjudas, däremot bör man som vuxen få bli omskuren om man så vill. Men att föräldrarna låter klippa bort förhuden bara för att religionen påbjuder det är barockt.

Anonym sa...

Hm, varför inte bara fråga nån som tappat sin förhud om det är det minsta obehag, eller om man fungerar sämre sexuellt?

Anders sa...

Det kan jag beratta om eftersom jag lat omskara mig som 20-aring. Sexuellt satt ar jag uthalligare, och orgasmen ar inte mindre intensiv eller mindre skon utan snarare tvartom. Det ar ocksa betydligt renligare att inte ha forhud och ser mycket snyggare ut - enligt tjejer jag har varit med.

Jag angrar inte for mitt liv att jag lat omskara mig och jag skulle rekommendera det till alla som skulle sta ut med smartan - for att gora det som vuxen ar synnerligen smartsamt!

Sist men inte minst sa har undersokningar visat att omskarelse minskar risken for HIV.

Biggles sa...

Det kan jag beratta om eftersom jag lat omskara mig som 20-aring.

Den som vill förstöra sin kropp som vuxen myndig person är välkommen för min del. Men jag motsätter mig starkt att detta påtvingas barn!

Sexuellt satt ar jag uthalligare

Eftersom du skurit bort stora delar av dina känselreceptorer kanske...?

Det ar ocksa betydligt renligare att inte ha forhud

Tvål och vatten. Hur svårt kan det vara?

Sist men inte minst sa har undersokningar visat att omskarelse minskar risken for HIV.

Enligt Pen & Teller Bullshit som jag såg nyligen finns det en studie som visar på detta, ja, men också studier som visar på det att det inte är så. (Använd kondom istället!)

Badaren sa...

Hmm... Ja så é dé...
Finns då folk till allt...
Ja, eller nått.

Alvas Pappa! sa...

bra svarat!

hela grejen med att skära i kroppsdelar är, oavsett orsak (ja inte medicinska operationer då) KORKAT!

1 arabjävel sa...

För alla som inte vet så mycket om omskuren penis. Kolla in min blogg. 10 saker du inte visste om omskuren penis. http://blogg.aftonbladet.se/11216/perma/283033/

Biggles sa...

Jag har svarat på din blogg. Postar även mitt svar här:

--

>> 2. En studie från 2005 visade också att omskurna män löper hälften så stor risk att smittas med hiv.

Den finns studier som visar på det motsatta också. Oavsett vilket som stämmer är kondom det enda som skyddar helt. Dessutom går det att tvivla på studier som dessa, då dom ofta utförs av grupper som tar ställning, och således vill visa det ena eller det andra.

>> 3. Omskuren penis är fräshare och luktare godare då det inte finns någon förhud som stänger inne fukt och bakterier.

Förhuden har som funktion att stänga inne fukt, för att det är en bra miljö för ollonet. Bakterierna som finns är inte skadliga, precis som dom flesta andra bakterier vi har på kroppen.

>> 4. Omskuren penis ger ett bättre sexliv då ollonet klarar lite hårdare tag och längre sexakter.

Hårdare tag innebär mer slitage på slidan. Med förhud rullar penis lättare med mindre friktion inuti slidan. (Naturen är smart!) Jag såg ett program där det medverkade personer som återskapat sin förhud (det finns rörelser i usa för detta) som menade att deras sexliv blivit bättre, mycket tack vare detta.

>> 5. Risken för att få urinvägsinfektion är också något lägre

Risken att få urinvägsinfektion även med förhud är mycket liten. Skulle man ha otur fixar lite antibiotika det enkelt.

>> 6. I den anglosaxiska världen under 1800 -talet föreställde man sig att omskärelse skulle förhindra onani.

Stämmer. Vet du om att Kellogs var en av dom drivande i frågan. Cornflakes lanserades som ett sätt att få unga att sluta onanera!

Men dom hade ju rätt. Att onanera som omskuren är svårare. Eftersom man inte kar dra förhuden över ollonet måste man oftast använda någon form av glidmedel.

>> 7. En omskuren penis ger inga problem med för trång förhud.

Duh!

>> 8. Flensost bildas genom förhuden.

Flensost är hudavlagringar. Man kan tycka att det är äckligt, men det är inte skadligt, utan har som funktion att smörja ollonet.

>> 9. Idag är c:a 15 % av världens män omskurna

Och 75% är som naturen skapade dom, ej utsatta för ett övergrepp som stympat deras manlighet...

>> 10. Under senare år har det blivit vanligare att vuxna män låter omskära sig för att få ett mer estetiskt tilltalande utseende på sin penis.

Jag ser detta som en symptom av det utseendefixarde samhälle vi lever i, där även tex bröstförstoringar blir vanligare. I mina ögon är båda två lika onödiga.

---

Sammanfattningsvis tycker jag inte du kommer med något direkt argument som talar för. Det vore oetiskt att föreslå omskärelse för att hindra vissa sjukdomar. Ung som att operera bort brösten på småflickor för att det skyddar mot bröstcancer. Så gör man inte bara. Den som vill göra detta som vuxen, var så god. Men jag anser att Sverige ska stå upp för barnen rättigheter och förbjuda omskärelse (=könsstympning) oavsett kön.

Anonym sa...

Tja, idag vet vi ju att det inte finns några hygieniska orsaker till att omskära sig utan att det i grund och botten är en religiös tradition som troende sedan försökt justifiera med en massa svepskäl. Angående flensosten, antar att du syftar på smegma som kan se äcklig ut och lukta äckligt. För det första så får man inga nämnvärda mängder smegma om man är hygienisk eftersom man då tvättar bort det helt enkelt. En omskuren person får precis lika mycket gamla hudavlagringar, talgrester m.m, skillnaden är att dessa faller ner och fastnar i kallingarna, i sängen, i tjejens vagina... Mysigt va? Kanske därför som många nya, oberoende studier snarare pekar på att risken för smittospridning av STD's ökar markant om man är omskuren. HIV-argumentet är så dåligt så det inte är klokt, studien genomfördes på svarta män i ett rätt liten folkgrupp där större delen var "naturella" och bara en minoritet omskurna. SJÄLVKLART så är det färre omskurna som drabbas med HIV då! Det är som att säga att eskimåer löper mindre risk att bli påkörda i Sverige enligt statistik. Skitbra! Nå, jag vill be folk läsa på... Organisationer som CIRP försöker att sätta stopp för dessa fullständigt irrationella ingrepp i USA, så de har gott om verifierbart vetenskapligt material. Och ni som blivit snippade av estetiska skäl, ni behöver ju inte bry er om detta. Lika så ni som av religiösa/etniska skäl blev omskurna som barn... Men för framtida generationer så tycker jag vi borde se lite mer logiskt på saken... Man trodde ju att blindtarmen var ett onödigt bihang tills alldeles nyligen då det visade sig att den spelar en mycket viktig roll i immunförsvaret. Att tro att den mänskliga kroppen är ofullständig eller har onödiga funktioner är väldigt naivt och korkat. Evolutionen har släpat oss igenom miljoner år av crash testing... Go figure.

Mannen sa...

Ett nätverk mot könsstympning av pojkar har bildats. Gå med! Kostar inget:
www.motkonsstympning.se/

Anonym sa...

Jag är också omskuren i vuxen ålder, det är det värsta som hänt mig. Har förstört så mycket av känseln i penis, älskade sex tidigare men nu känns det knappt aktuellt längre. Det värsta är att problemet skulle ha varit enkelt åtgärdat, om det inte vore för en ignorant och ickekommunicerande läkare. Manlig omskärelse är precis lika mycket stympning som kvinnlig. Lägg av med det!

Hästen sa...

tycks mest va judar som fanatisk vill stympa barn! muslimerna tycks inte bry sig alls, de är lättpåverkade. Detta säger jag efter diskussioner i mitt personliga nätverk och efter vad jag läst i media