27 juli 2006

Förbjud könsstympning i Sverige - på riktigt!

Så har det hänt igen! Fem pojkar skadade vid omskärelser rapporterar Sydsvenskan. I Sverige är det lagligt att mutulera en pojkes könsorgan. Föräldrarna bestämmer - deras religösa galenskaper väger tyngst . Barnets rättigheter sätts i andra hand, mot allt sunt förnuft.

Det dags att sluta kalla det för omskärelse, och börja kalla det vid sitt rätta jag, dvs Könsstympning!

Det är förbjudet att könsstympa flickor. Lagen är mycket sträng, och förbjudet allt, även minimala ingrepp som "prickning". Detta är mycket bra, Sverige markerar tydligt att man inte tolererar detta beteende. Därför är det högst underligt att lagen gör skillnad på flickor och pojkar.

Varje år könsstympas flertalen pojkar i Sverige. Alla drabbas av smärta och lidande. En del drabbas av komplikationer, som i artikeln ovan. Dessa komplikationer är allvarliga saker - i värsta fall leder det till döden, vilket även hänt i Sverige!

Det är dags att göra lagen om könsstympning könsneutral! Förbjud all form av omskärelse! Det är en skam för Sverige att det inte redan är så.

Andra bloggar om: , , , ,

Detta inlägg är Intressant

4 kommentarer:

Anonym sa...

Riksdagen har haft chansen att förbjuda
stympningen. Tasso Stafilidis la en motion
om just den frågan förra året.
"Könsstympning av pojkar".
Se 2005/06:So527
Den stora skammen är att riksdagen röstade ner motionen.

Biggles sa...

Tragiskt. Jag undrar om dom som röstade ner det ens läst motionen och är medvetna om vad dom röstade på?

Anonym sa...

visste ni att omskärelse på pojkar är en helt annan sak än kvinnlig könsstympning...när man skär om pojken så gör man det för medicinska orsaker....dom som blir skadade omskärs troligen av oproffisionella personer. man har ju funderat på att skära om alla pojkar eftersom det visat sig vara så pass effektivt...det kvinnliga är en helt annan sak, tradition. läkare är inte så pass dumma att dom skär om pojkar om det varit onödigt, varför gör dom inte det på tjejer????? fatta

Biggles sa...

Anonym: visste ni att omskärelse på pojkar är en helt annan sak än kvinnlig könsstympning

[Kön] det som sitter mellan benen. [Stympning] borttagande/hugga av. Slå samman orden så borde du se att det är samma sak.

Anonym: när man skär om pojken så gör man det för medicinska orsaker

Det finns två anledningar att omskära en penis. Det vanligaste är tradition/religion. Det mindre vanliga är av medicinska skäl. Jag har inga problem med det senare. Men den absoluta majoriteten av omskärelser som utförs i Sverige och i världen är inte medicinskt motiverade. Detta likställer jag med könsstympning och tar starkt avstånd från!

Anonym: dom som blir skadade omskärs troligen av oproffisionella personer

Detta argument skulle kunna användas för kvinnlig könsstympning också. Gör man det så inser man hur absurt det är att tillåta det bara för att det går att utföra utan omedelbara "skador"

Anonym: man har ju funderat på att skära om alla pojkar eftersom det visat sig vara så pass effektivt

Du definerar inte vad det skulle vara effektivt mot. Antagligen för att du inte har något rationellt och vetenskapligt bevis att komma med... Så vitt jag vet har det aldrig diskuterats att införas i Sverige. Tack och lov.

Anonym: det kvinnliga är en helt annan sak, tradition

Se ovan. Manligt dito utförs på traditionella och religösa grunder.

Anonym: läkare är inte så pass dumma att dom skär om pojkar om det varit onödigt

Man behöver inte vara läkare för att utför omskärelse i Sverige. Eftersom det är religöst betingat är det religösa auktoriteteter som utför det. Och dom bryr sig mer om religionen och traditionen än om barnets rättigheter (även om jag inte tror att dom för den skull vill barnet illa)

Anonym: varför gör dom inte det på tjejer?????

Kanske för att det är förbjudet i Sverige??????

Anonym: fatta

Innan du säger åt mig att "fatta" borde du kanske läsa på lite grann...