25 juli 2006

Dålig respons från riksdagspartierna

Eftersom det snart är val passade jag i våras på att kontakta alla riksdagspartiena för att kolla vad dom tycker, och förhoppningsvis väcka lite tanka hos dom. Jag skrev ett kort brev:

Jag vill rösta på ett parti som vill totalförbjuda könsstympning av barn. Hur ställer ni er i den frågan?.

Frågan är medvetet kryptisk. Med könsstympning menas vanligtvis flickor, och detta är redan förbjudet i Sverige. Men det är fortfarande tillåtet att omskära (dvs könsstympa) pojkar, vilket såklart är helt galet. (Jag kommer återkomma till detta ämne i ett senare inlägg.)

Hur som helst, responsen som jag fick från partierna var inget att hurra för. Här är en sammanställning:

  • Socialdemokraterna svarade att dom tar avstånd från könsstympning i alla former. När jag frågade varför det då fortfarande är tillåtet, fick jag ett antal länkar till socialstyrelsen. Dom gick till sidor där socialstyrelsen bla konstaterade att den nuvarande lagen inte fungerar bra. Ingen vidare bra reklam för regeringpartiet alltså...

  • Folkpartiet gav ett utförligt svar där dom stoltserade med att redan ha varit med och driva igenom ett förbud. När jag svarade och frågade varför det inte gäller båda könen fick jag dock inget svar i retur.

  • Vänsterpartiet svarade snabbt och utförligt, även på min följdfråga.

  • Från Kristdemokraterna kom ett svar på 4 ord. Det tog 3 månader(!) för dom att klämma ur sig detta...

  • Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet svarade aldrig!

Sammanfattningsvis tycker jag att partierna i allmänhet kunde lägga ner lite mer krut på att ge bra svar. Även om min fråga var kryptisk förtjänar den ett svar, precis som alla andra frågor, stora som små.

Andra bloggar om: , , ,
Detta inlägget är intressant.

1 kommentar:

Axel sa...

Lite sent kanske, men vad skrev dom då?