24 juli 2006

Inför obligatoriska hälsokontroller!

Jag hörde att i Kina betalar man sin doktor för att vara frisk. Blir man sjuk har doktorn misslyckats och får inte betalt. Om detta är sant låter jag vara osagt. Men grundprincipen med detta är intressant och något som Sverige borde ta efter.

Ta tex en person som drabbas av cancer och måste behandlas länge. Detta kostar mycket pengar för staten. Dessutom får man räkna in bortfallet av skatteintäkter eftersom personen inte kan jobba. Och så det personliga lidandet såklart!

Om man istället kan upptäcka cancern i ett tidigt skede är sannolikheter stor att man kan behandla snabbt och relativt enkelt. En stor besparing alltså, både i pengar och lidande.

Jag tycker att det borde införas obligatoriska årliga hälsokontroller i Sverige. Vid kontrollerna kan man fånga upp både fysiska och psykiska problem. Man kan göra enkla provtagningar, och mer riktade provtagningar på personer i riskzonen för en sjukdom. Upptäcker man problem kommer man snabbt kunna sätta in behandling.

Många Svenskar har tex dåliga mat och motionsvanor. Vid hälsokontroller kommer detta bli tydlig och man får en kick att bli bättre. Har man svårt för att ändra sina vanor kan läkaren ge en remiss för att får hjälp. Många hjärtinfarkter och sjukskrivningar skulle gå att hindra på detta vis!

Speciellt psykiska problem tycker jag är viktigt att identifiera i tid. Många lider i hemlighetoch har svårt för att söka hjälp, så en hälsokontroll är ett bra sätt att fånga upp dessa på.

Det kommer givetvis kosta en del. Men besparingarna i form av minskade behandlingar, lägre sjukfrånvaro och andra skattebortfall, samt ett friskare, gladare Svenskt folk kommer göra att det sannolikt betalar sig i längden!

Detta inlägget är intressant.
Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du, det kan du glömma....