03 augusti 2006

Miljarder i skattepengar att spara på Open Source mjukvara.

Då var det dags att ge mer av skattepengarna till Microsoft:

Region Skåne genomför Sveriges hittills största satsning på it-infrastruktur inom vårdsektorn. Avtalet med Microsoft löper i tre år och kostar 80 miljoner kronor. (Källa)

Syftet är säkert bra. Självklart behövs det väl fungerande system inom regionen. Men man måste ifrågasätta om skattepengar ska användas på detta vis, eller om det finns alternativ.

Danmarks motsvarighet till Statskontoret har i en rapport slagit fast att den danska offentliga förvaltningen
kan spara uppemot 4,5 miljarder danska kronor om året om all offentlig verksamhet går över till öppna sys-
tem. (Källa)

Den Svenska offentliga sektorn är ca dubbelt så stor som den Danska. Det innebär att man skulle kunna spara nästan 10 miljarden på att byta till öppna system.

Öppna system innebär att man inte låser sig till en tillverkares system och filformat. Det borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle att alla kan läsa de dokument som produceras inom den offentliga sektorn, och inte bara dom som använder samma system och har råd att betala för dyra programvaror.

10 miljarder är mycket pengar, och pengar kan man aldrig få nog av i offentlig sektor. När det finns så tydliga alternativ och stora pengar att spara tyckar jag att den offentliga sektorn borde vara skydliga att seriöst överväga att byta.

Andra bloggar om: , , , , ,

Detta inlägg är intressant.

Inga kommentarer: