07 augusti 2006

1200 Miljarder - En sevärd dokumentär

Idag såg jag på dokumentären 1200 Miljarder. Filmen handlar om var våra skattepengar tar vägen; 1200 Miljarder är så mycket som vi betalar in i skatt varje år. Filmen är sponsrad av Skattebetalarnas Förening, så det är ingen överaskning att den är kritisk till hur skattepengarna används.

En grundpoäng med filmen är att visa upp exempel på vilka onödiga och konstiga saker som pengarna läggs på. Saker som ingen egentligen vill betala för, men som vi alla ändå gör, eftersom det går via skatten. Tex tas det upp en massa obskyra muséer och en bowlingbana som till största delen finansieras av skattepengar. Jättebra för som som tycker om att bowla. Mindre bra för alla andra.

Sedan fortsätter filmen med att ta upp opinionsbildningen som regeringen ägnar sig åt. Oavsett vad Svenska folket egentligen tycker, försöker man (med skattemedel givetvis) ändra folks åsikter och inställningar till det som den politiska eliten anser vara politiskt korrekt just nu.

Filmen slutar med att konstatera att moralen för att betala in skatt till stor del beror på hur ledande politiker agerar. Man tar upp många exempel på fifflande politiker.

För den som redan är kritiskt till hur våra skatter används kommer filmen inte med mycket nytt. Men den spär på föraktet mot skatterna ännu mer. För andra kan det nog vara en ögonöppnare.

Personligen hoppas jag att många kommer se filmen. Bidragsmodellen har till viss del spårat ur. Det är mycket viktigt att våra skatter används på rätt sätt för att skattemoralen ska hållas uppe. Speciellt när vi har så höga skatter. När slipstensmuséer kasserar in en massa bidrag samtidigt som vårdköerna ökar undrar man var pengarna tar vägen...

Den som vill se filmen kan beställa den på DVD, ladda ner den, eller vänta tills den visas på TV, vilket ska ske innan valet.

Andra bloggar om: , , , , ,

Detta inlägg är Intressant.

Inga kommentarer: