13 augusti 2006

Det behövs en ny drog!

Flera medier, bl.a. Aftonbladet, har nyligen rapporterat om den Brittiska utredningen som omvärderar skadligeheten hos diverse droger. Rapporten är omdiskuterad, eftersom vissa knappt kan acceptera att diskuterar droger överhuvud taget.

I Sverige är alkohol och cigaretter tillåtet. Anledningen till detta är dess traditioner. Om det vore nypåkomna saker skulle dom sannolikt aldrig tillåtas.

Ska vi ha droger i ett samhälle överhuvud taget? Behövs dom? Jag tror det. Droger är ett sätt att fly verkligenheten, och så som dagens samhälle ser ut kan det nog behövas ibland. Har man ett jobbigt liv behöver man koppla bort ibland. Inte alla kanske, men många. Och det får aldrig gå överstyr och bli ett beroende!

För att koppla bort används idag för det mesta alkohol. Cigaretter ger också många lite ro i vardagen. Men både dom kortsiktiga och långsiktiga effekterna av dessa två är mycket negativa. Många brott begås under påverkan av alkohol. Pertsoner blir våldsamma och tappar lätt omdömet. Och cigaretters förmåga att utdela cancer är välkänd. Alkohol och cigaretter är inga bra droger. Rapporten ovan visar att droger som marijouana och ecstacy är mindre farliga än alkohol och tobak. Vissa droger passificerar intagaren. Sätter man det i relation till alkoholens påverkan skulle jag hellre se folk på stan som är höga men lugna, jämfört med fulla och våldsamma.

Som Aftonbladets artikel skriver kan det också vara bra att dela upp droger i olika klasser. Skolan borde lära ut att olika droger är olika farliga. Som det är nu lär man sig bara att alla droger är livsfarliga. Om man sedan provar på cannabis, och upptäcker att det inte var så farligt tror jag risken att man provar på tyngre droger är större, än om man i skolan lärt sig droger är aldrig bra, men vissa droger, som heroin är mycket värre än andra.

Om man accepterar alkohol och cigaretter i samhället accepterar man också droger till viss del. Då tycker jag man måste göra det bästa av situationen. Jag skulle vilja se en ny drog forskas fram, med minimala bieffekter, som kan tillfredställa dom som söker en tillfällig verklighetsflykt. Jag kan tänka mig att "byta ut" alkoholen mot en sådan drog. Det tror jag skulle kunna ge ett bättre, mindre våldsamt samhälle.

Samtidigt måste man arbeta effektivt för att stoppa tyngre droger, och tydligt visa att man inte accepterar dessa. Dom som är beroende måste snabbt få vård och följas upp för att förhindra återfall.

Jag vill avsluta med att säga att jag inte är någon expert på ämnet. Men jag ser ju hur samhället ser ut, och filosoferar i detta inlägg om hur det ska hanteras. Själv nyttjar jag inga droger, förutom svaga drycker till maten.

Andra bloggar om: , . Detta inlägg är intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har rätt i att det vore bättre om folk festade loss på ecstasy... Vilket underbart samhälle vi skulle ha om alla istället för att bli fulla och odrägliga varje helg skulle bli klarsynta och kärleksfulla. Synd att ecstasy inte är passande att bruka mer än några gånger om året för att undvika skador. Svenskar verkar tyvärr inte heller kunna bruka någonting i moderation, så risken för överdoser är stor och det är dessutom vansinnigt vanebildande.
Cannabis kan vara en passande drog för festande svenskar. Passivitet istället för aggressivitet vore ju att föredra på krogen. Tyvärr (?) är ju cannabis billigt och det räcker ju med en spliff eller två för att ha trevligt hela kvällen, och det alternativet vore ju inte gångbart för alla krogägare som lever på att sälja mängder av alkohol och helst ser att folk super så mycket som möjligt.
Hallucinogena droger är nog heller inget för genomsnittssvensken, i små doser är det finfina partydroger men svenskar vill ju gärna sitta och hälla i sig mängder under en kväll.
Övriga centralstimulantia som amfetamin har ju nackdelen att vara synnerligen beroendeframkallande och skadligt. Kokain går ju bort direkt, det främjar inte precis kärlek och tolerans, och är dessutom skadligt och beroendeframkallande. Kanske i svagare form som koka-te eller snus/tugg. Så har det ju brukats i årtusenden.
Opiater är också jäkligt beroendeframkallande och kanske inte direkt nån partydrog heller.
GHB är för likt alkohol och dessutom mer svårdoserat med större risk för allvarliga skador.

Tänk om det kunde finnas en empatogen stimulant som inte var beroendeframkallande, skadlig eller svårdoserad. Fast då skulle vi säkert bara vara ett stenkast från Kallocain eller Brave New World...