08 augusti 2006

Ska vi ha flum- eller pluggskola? Personliga reflektioner...

Folkpartiet är det parti som tydligast vill förändra skola. Bort med "flumskolan", in med hårdare tag och mer kunskap. Dom brukar ofta få hård kritik från vänsterhåll. Vissa vill tom avskaffa läxorna.

Detta får mig att tänka på när jag själv gick i gymnasiet (93-96). Min teknologilärare var väldigt strikt och accepterade inget bråk i klassen. Varje Fredag var det inlämningsuppgift som gällde. Gjorde man inte den var man illa ute. Men det handlade inte om att straffa, utan om att vi skulle lära oss. För man var inte tvungen att ha räknat 100% rätt. Under fredagens lektion rättade han alla inlämnade papper. Om det var någon som inte klarat uppgiften kallade han fram den personen och gick igenom den så att man förstog vad man hade gjort för fel. Så här i efterhand är det bara att konstatera att denna läraren antagligen var den bästa läraren jag haft, trots dom hårda tagen.

Vidare på skolan som ämne.... Den nya skolan bygger mycket på att eleverna arbetar självständigt och samlar information på egen hand. För vissa elever är detta säkert bra, speciellt dom ska vill läsa vidare på högskola så småningom har säkert nytta av detta. Men för dom som är skoltrötta eller inte klarar av att jobba på egen hand är detta inte bra. Dom riskerar att lära sig mindre. Alla är inte lämpade att göra saker på egen hand. Detta resonemang bygger jag på min egen erfarenhet. Jag jobbar mycket bättre med klara regler och arbetsuppgifter. Glöm inte bort oss!

Sammanfattningsvis, baserat på mina egna upplevelser, tror jag att en pluggskola är bättre än dagens flumskola. Men pluggskolan måste följas upp med personlig hjälp till dom som behöver det!

Andra bloggar om: , , , , ,

Dett inlägg är intressant.

1 kommentar:

Douglas sa...

Självklart skall vi ha en pluggskola - debatten forsätter på http://kryssadouglas.blogg.se/090806202313_200_r_ju_redan_idealet_biggles_o.html