10 augusti 2006

Öppet brev till Skånetrafiken

Jag vill presentera två förslag som jag tror kan förbättra Skånetrafikens bussar, och andra lokaltrafikbolag också för den delen:

Rånsäkra kassaapparater

Ensamma busschaufförer riskerar att bli rånade, eftersom dom hanterar kontanter och kör sent på natten. Att ta bort kontantsystemet är ingen lösning. Därför föreslår jag att man inför rånsäkra kassaapparater på alla busssar. Liknande kassaapparater har börjat dyka upp i diverse matbutiker, där hela kontantsystemet är inneslutet i en burk som sköter in- och utbetalningar mer eller mindre automatiskt. Chauffören har ingen nycket till kassan, och kan därför inte lämna ut pengar. Att försöka råna en buss skulle bli meningslöst, och arbetssituationen skulle förbättras avsevärt.

Betygsätt din busschaufför

Skånetrafiken får ofta utstå negativ kritik för hur deras bussar framförs. Helt klart är att vissa busschaufförer inte är lämpade som sådana. Andra kör perfekt och visar hänsyn till både passagerare och medtrafikanter.

Inom kort kommer Skånetrafiken införa ett nytt kortsystem baserat på smartcards. För att betala behöver man bara hålla upp sitt kort i närheten av betalstationen vid föraren för att ens resa ska registreras. I samband med detta föreslår jag att man inför en ömdämesautomat i varje buss, där passagerarna kan ge positiva eller negativta omdömen efter en resa.

Man kan sätta upp en sådan automat vid utgångsdörrarna. Håll upp ditt smartcard och tryck sedan röd eller grön knapp för att lämna ditt ömdöme. Hela proceduren borde inte ta mer än några sekunder. Endast en röst per resa kan lämnas eftersom det kopplas till ens smartcard.

På detta vis skulle man kunna samla in riktiga omdömen för varje chaufför. En chaufför med konstant dåligt ömdöme är nog inte lämpad som busschaufför. En person med gott omdöme är guld värd, och man skulle kunna ge pris till månaden chaufför för att premiera sina bästa medarbetare!

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: