11 december 2009

Malmö och bostäderna

Det här är en samling spridda tankar om bostadssituationen i Malmö, utan inbördes ordning.

  • Det är trångt i Malmö. Det har det varit länge. Mycket på grund av Malmös generösa hjälp åt invandrare. Plus att man byggde en högskola som lockade till sig massvis med studenter utan att det finns studentlägenheter. Och det blev inte bättre av att bygga en bro så att en hel dräll med Danskar flyttade hit också. Är det konstigt att det är brist på bostäder här..?
  • Malmös ledning verkar vara besatta av att få staden att växa, vilket jag tycker är en konstigt inställning med tanke på hur trångbott det redan är här. Fixa lägenheter till alla först! Det märks inte direkt att staden har en röd ledning som basar över ett stort kommunalt bostadsbolag med höga vinster...
  • Jag kan tycka att Malmö borde sluta att ta emot nyanlända invandrare tills vidare. Malmö har tagit ett väldigt stort ansvar och ställt upp under lång tid, men nu är det dags för andra kommuner att ställa upp och hjälpa till. Malmö behöver få tid att andas och se till att situationen för dom som redan kommit hit är drägligt. Det är inte rimligt att Malmö med sin ansträngda bostadssituation ska behöva ta emot ännu mer, och andra bara kan skita i det. När det finns plats igen har jag inga problem med att Malmö fortsätter ta emot nya invandrare.
  • Väldigt många vill bo centralt. Problemet är att det redan är fullt. Den enda lösningen som jag ser det är att man utnyttjar marken optimalt genom att bygga på höjden. Men det finns ett ganska stark motstånd mot att bygga höghus i Malmö. Det skulle typ förstöra miljön menar man. Men det håller jag inte med om. Jag tycker att både höga och låga hus kan samsas, precis som nya och gamla hus gör i en stad. Höghus ger en känsla av storstad, så på det viset är det dessutom viktigt för Malmö som vill profilera sig som en modern storstad.
  • Studenter och ensamboende är en växande skara. Det behövs fler ettor och tvåor. Pga av byggnadsregler som säger att hus över 4 våningar (eller så) måste förses med hiss finns det många hus i Malmö som har 4½ våning. Den sista halva vindsvåningen räknas tydligen inte som en våning. Det har kommit förslag att inreda dessa vindsvåningar med små lägenheter. Det tycker jag är ett utmärkt förslag! Men då kommer våra oflexibla lagar och sätter stopp i maskineriet. Gör man det måste man installera hiss i fastigheten. Sist jag hörde kostade det typ en miljon per trapphus. Det säger sig själv att det inte är en motiverbar investering för en fastighetsägare. Lagarna som säger detta finns till för att värna om gamla och handikappades rättigheter, och det är i grunden bra lagar. Men lite flexibilitet måste det få finnas för att lösa akuta situationer! Vem är det som kommer bo i lägenheterna? Unga friska personer som inte har några problem med avsaknaden av hiss såklart! Det finns gott om lägenheter som är fullt anpassade till handikappade, och allt nytt som byggs är det också. Det är slöseri att inte utnyttja det som finns. Att hindra hundratals, säkert tusentals lägenheter från att skapas för att ett fåtal handikappade inte kommer kunna bo där är idioti som bara känslokalla lagryttare kan komma på.
  • Det finns en trend att hyreslägenheter omvandlas till bostadsrätter, och detta tycker jag inte om eftersom det är en enkelriktad omvandling som aldrig går att ångra. Det är extra problematiskt eftersom det i knappt byggs några nya hyresrätter. Hyresrätter och bostadsrätter fyller olika syfte och riktar sig till olika sorters personer i olika delar av livet. För en fungerande bostadsmarknad behövs det balans, så att man kan få en bostad som passar ens nuvarande situation. Jag tror att det behövs statliga eller kommunala subvensioner eller lån för att få igång nybyggnaden. Jag ser inte det som ett stort problem, eftersom man har god säkerhet i form av själva fastigheten. Tak över huvudet borde vara en grundläggande prioritet för varje regering!
  • På tal om omvandlingar från hyresrätt till bostadsrätt - varför går det aldrig att göra det omvända. Varför kan inte tex de kommunala bostadsbolagen köpa loss bostadrätter så att det blir mer hyresrätter på marknaden?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: