19 december 2009

Komplicerat saknar charm

Fotoautomater har funnits länge. Förr stoppade man i några mynt och tittade in i kameran. Några minuter senare fick man fyra stycken svartvita fotografier som förhoppningsvis såg hyfsat bra ut.

Fotoautomaterna finns fortfarande kvar, men idag är dom digitala och datoriserade. Man kan tycka att detta låter som en positiv utveckling, men jag är inte helt säker. För det är inte längre så enkelt som det en gång var. Vill du ha färg eller svartvitt? Vilken storlek? Dra ditt kontokort! Titta exakt här! Klick, Välj vilken bild som blev bäst. Men snabba dig, annars fortsätter automaten av sig själv! Klick. Välj bild igen. Osv...

Min mindre tekniska mamma skulle ta fotografier till ett nytt id-kort, och upplevelsen av automaten var inget vidare. Stressen över alla val och all information på skärmen under tidspress blev för mycket för henne. Visst, det blev några halvtaskiga överexponerade fotografier till slut. Men jag undrar varför allt måste vara så komplicerat nuförtiden. Det är inte bara fotoautomater jag syftar på. Det känns som att allt i samhället blivit mer och mer komplicerat, och samtidigt mist mycket av sin charm. Utvecklingen går frammåt på vissa plan men bakåt på andra.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: