Vill man ha en websajt med egen domän behöver man ett webbhotell. Det drivs av ett "hosting"-företag. Alla grundläggande saker (tex email till den egna domänen) brukar ingå. Har man inga speciella krav behöver man inte titta så mycket på innehållet. Det finns dock några saker att vara uppmärksam på i vissa fall:
- Om man vill ha mer än en domän (webbsajt) så är det inte säkert att dom tillåter detta i alla paket.
- Om man tänker lagra stora filer som tar mycket bandbredd och utrymme på servern så ska man tänka på detta i förväg och välja någon med generös bandbredd.
Det finns i grunden tre modeller av webbhotell att välja mellan:
- "Dedicated" innebär att du hyr en helt egen (fysisk) server som hostingföretaget stoppar in i sina serverrack. Det är bara du på servern, och du kan göra i princip vad du vill med den. För krävande sajter är detta ett måste, men det är också ganska dyrt. Räkna med en tusenlapp och uppåt.
- "Shared hosting" är det vanligaste och innebär att man delar utrymme på webbservern med en massa andra webbsajter. Det är en bra budgetlösning som räcker bra till för enklare sajter och bloggar. Att du delar server med andra märks inte på din sajt. Problem kan dock uppstå om en sajt missbrukar servern, eftersom det då kan drabba alla andra också. Förhoppningsvis finns det dock spärrar och övervakning som ska förhindra missbruk.
- "Virtual Private Server" eller VPS är en ganska ny företeelese som bygger på virtualisering. Det innebär att den fysiska server kör ett antal virtuella servrar, som var och en "ser ut" som en riktig server, med eget operativsystem och mjukvara. Varje klient på servern kan rumstrera fritt i sin egen virtuella värld, men de delar på de fysiska bitarna. Fördelarna är att du nästan får en dedikerad server fast till ett konkurrenskraftigare pris. Du kan installera vad du vill osv. Alla virtuella servrar är separerade och kan inte påverka varandra. Ofta så har man tillgång till en garanterad mängd resurser (cpu/minne) plus lite extra som man kan "låna" tillfälligt om man behöver det ("burst"). För den som har lite högre krav än vad "shared" räcker till för, men inte vill ta steget upp till en dedicerad server passar VPS bra.
Utöver detta så kan det vara bra att veta att det finns det "reseller accounts", som innebär att man får lov att sälja vidare domäner och utrymme på sina servrar. Dedicated och VPS är inte att rekommendera för den oerfarne, om inte hostingföretaget kan hjälpa en med installation och drift. Det brukar kallas för "managed" och kostar extra.
Som kund vill man ju kunna lita på kompetensen hos företaget man hyr in sig hos. Men att start ett hosting företag är lättare än vad man kan tro. Det finns färdiga mjukvaror som tar hand om det mesta åt en. Skaffa en egen server och ställ i en billig serverhall (eller tom ett reseller account hos en befintlig host) så är du igång! Detta innebär att det finns gott om mindre seriösa företag som driver webbservrar. Det är svårt att på förhand säga hur bra dom är. Läs reviews och undersök företaget! Dom flesta hostingföretag har faktiskt inte fysisk tillgång till sina servrar, utan dom hyr in sig host datacenters, oftast i USA även om företaget är tex Svenskt.
De som säljer webbhosting har en del knep som man ska vara uppmärksam på:
- Många erbjuder "unlimited" på allt eller delar. Tex obegränsad bandbredd. Innebär detta att du får lov att utnyttja detta full ut? Nix. Läser man det finstilta så har dom oftast stora begränsningar. Mindre seriösa kan tom bara stänga av dig om du använder "för mycket" resurser. Unlimited är ett försäljningsknep som bygger på människans inbygda girighet. Det kan dock vara trevligt att ha för att slippa tänka på att inte överskrida bandbredden man blivit tilldelad.
- Ett sätt att kunna erbjuda billiga servrar är att köra med "overselling". Det innebär att man har fler kunder är vad servern egentligen är dimensionerad för, eftersom man förutsätter att inte alla kommer utnyttja sina resurser. Det innebär inte per definition att overselling är något dåligt. Även tex flyget och bredbandbolag ägnar sig åt detta. Men den oseriösa webbhosten överbelastar sina servrar vilket ger långsamma laddtider och ostabila servrar.
- Det finns gott om sidor som har recensioner och topplistor på webbhotell. Men surfar man runt på dessa är innehållet förvånandsvärt likartat. Det visar sig att alla dessa sidor använder sig av affilliate system som innebär att dom får en liten del av vinsten när någon köper ett konto. Olika hosts ger olika betalt. Således kommer dessa ligga i topp på sidorna. Det är alltså bara bluff! Det finns också hosting företag som satt i system att skapa topp-10 sajter som givetvis ger dom själv toppplaceringar. Som sagt, det finns mycket oseriösa företag i branchen!
- Tillgänglighet är såklart viktigt som säljargument. Dom flesta skryter med 99.9% upptid, och det låter ju bra. Men utslaget på ett år blir det 9 timmar som servern ligger nere!
Ett sätt att testa ett hostingföretag är att skicka frågor till dom. Bedöm svaret och responstiden. Själv tycker jag tex att ett personlig utformat svar är något väldigt positivt, viktigare än responstiden. Jag vill att företaget ska drivas av ett entisiastiskt team. Men i en nödsituation är det såklart viktigt med snabb respons också!
En sida jag uppskattar är Web Hosting Talk som är en av få forum som faktiskt är "på riktigt". Här kan man hitta mycket nyttigt och få bra hjälp. På WHT finns också sektioner där företag kan posta sina erbjudanden. Det är väldigt vanligt med kuponger och andra erbjudande inom branchen. Här är en sajt med bara sådana kuponger. Glöm inte kolla upp om det finns något erbjudande innan du beställer!
Idag har det blivit väldigt billigt för vem som helst att skaffa en egen webbserver. Det går att hitta från en dollar i månaden och uppåt (kostnaden för egen domän tillkommer dock). Hur bra är egentligen dessa billiga alternativ? Det kan mycket väl vara bra tjänster från ett litet företag som försöker bygga upp seriös business, men det finns också risk för att det är någon oseriös person. Får man vad man betalar för? Antagligen, men inte säkert. Att välja en billig är en chanstagning, men även dyra kan ha problem. Det är nästan omöjligt att avgöra på förhand. I slutändan handlar det om vilket förtroende man får för företaget.
Hoppas att detta hjälpt lite grann. Lycka till!
Intressant? Andra bloggar om: hemsidor, webhotell, webserver, webhosting, hosting, tips, bandbredd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar