18 december 2009

Ett tankeexperiment om Sverige i framtiden som självförsörjande låglöneland

Det är ingen hemlighet att Sverige och västvärlden står inför en stor förändring när Kina, Indien och andra länder utvecklas på olika plan. Stora delar av vår välfärd bygger cyniskt nog på att vi kunnat utnyttja dessa länder för dess billiga arbetskraft och varor. Men det förändras snabbt, och Sverige måste anpassa sig för att hänga med.

Det här inlägget handlar om ett litet tankeexperiment som jag ibland grubblat på. Poängen är att Sverige ska behålla sin position som ett av världens bästa i-länder att leva i och kunna svara på hotet från dom nya ekonomierna. Grunden handlar om att devalvera valutan så att alla i Sverige helt plötsligt blev väldigt fattiga jämfört med resten av världen. Vad skulle hända då?

Den stora förändringen skulle vara att vi inte kunde importera saker längre, eftersom det mesta skulle vara alldeles för dyrt för en normal konsument. Lösningen är att bli självförsörjande på allt som vi behöver. Och här har Sverige ett väldigt bra utgångsläge iom våra fina naturresurser och goda utbildningsnivå. Så länge vi hade kunna producera allt vi behöver själva borde vi kunna behålla vår höga välfärd, bortsett från att vi kanske hade varit tvugna att avstår från lyxprylar som avancerad elektronik och andra saker vi inte själva kan producera och som inte går att importera till låga priser.

Exportindustrin skulle däremot gå lysande. Med låga löner och produktionskostnader och vår höga utbildningsnivå skulle Sverige vara ett utmärkt val att handla med. Och företag skulle se Sverige som ett extremt intressant land att investera i. Företag och arbetskraft skulle rusa hit och arbetslösheten sannolikt minimeras.

Ett problem kan vara läkemedel och andra nödvändigheter som vi måste ha, men som kanske inte går att producera internt. Kanske hade man kunna beskatta export för att väga upp dyr import?

Genom att offra lite av vår lyxkonsumtion skulle vi kunna säkra en bra framtid för Sverige. Jag vet ärligt talat inte om det skulle gå att genomför en sån här sak. Dom flesta hade nog protesterat mot en sådan förändring. Och kanske har jag missat något viktigt. Men kanske går det. Håll med om att det är en rätt intressant tanke i alla fall.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: