16 december 2009

Dålig argumentering

De senaste åren har motsättningarna mellan sekulära och teister ökat markant. Jag antar att teisterna har svårigheter att acceptera att de inte längre kan diktera samhällets vilkor.

Ser man på debatter så försöker kristna apologeter på alla sätt och vis bevisa guds existens genom både filosofiska och vetenskapliga argument. Fast det som dom kallar för vetenskap är oftast ganska långt därifrån, och argumenten som helhet brukar en duktig humanist eller liknande kunna argumentera emot ganska bra.

Hur som helst, när de i debatten har etablerat sina "bevis" för att det måste finnas någon/något som skapat allt, så kommer alltid samma slutsats, nämligen att detta måste vara den judeokristna guden! Det här hur man alltid får det till att den judeokristna guden är svaret på allt, vilket praktiskt nog sammanfaller med deras egen tro, tycker jag är smått skrattretande. Det går att argumentera för att universum är obegripligt stort osv, men bevisen för att den kristna teologin skulle ha svaret är minimal. Precis som för alla andra religioner.

På samma ämne är det värt att ta upp intelligent design rörelsen och de kristna tankesmedjorna som försöker få ut sin kvasivetenskap och backa samhällets utveckling hundratals år. De försöker med vetenskapligt språkbruk bevisa saker som att en intelligent designer måste ligga bakom allt, eller att evolutionen har kraftiga brister, men om man tittar in bakom fasaderna så ser man att det är konservativa kristna som driver det med den tydliga agendan att få igenom bibeln som den enda sanningen. Det är väldigt oärliga rörelser som inte drar sig för att tänja på sanningen. Och någon vetenskap är det inte på långa vägar. Med fina namn som Discovery Institute (USA) och Clapham Institutet (Sverige) är det svårt för den enskilde att se deras agenda när tidningar publicerar deras debattartiklar. Varning!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: