05 december 2009

Varning: Bomullstops kan vara skadliga för öronen

Jag har många gånger tidigare varit inne på att överdriven renlighet är onödigt och tom negativt. Kroppen är bra på att ta hand om sig själv och behöver inte vår hjälp hela tiden. Grundläggande renlighet räcker långt. Ännu en indikation på att detta är rätt sätt att tänka hittar jag i artikeln Wax On! Why You Should Quit Using Q-Tips.

In fact, using cotton swabs not only makes our ears less clean—it also puts us at risk for infection and even deafness.

Kortfattat:

  • Öronvax är inte smuts, utan tvärtom kroppens försvar för att fånga upp smuts så att det inte når dom känsliga delarna av öronen. Dessutom fungerar vaxet smörjande vilket förhindrar torr hud och kliande.
  • Vax finns bara i den yttre tredjedelen av öronkanalen och ska inte finnas nära den känsliga örontrumman, men genom att använda tops riskerar man att trycka in vaxet tillsammans med smuts längre in - det som vaxet skulle förhindra.
  • Öronen rengör sig själva genom att vaxet rör sig utåt, bland annat genom käkrörelser. (Det är ok att ta bort vaxet när det blir synligt.) Men trycker man in det i öronkanalen fungerar inte denna process. Detta kan leda till infektioner, hörselnedsättning och tinnitus.
  • Dom flesta vet nog om att man inte ska peta för långt in i örat, vilket blir ännu uppenbarare om man känner till att vaxet bara finns i de yttersta delarna av örat. Att ha sönder örontrumman kan leda till infektioner och i extrema fall döden!
aj...
  • Tar man bort vaxet förändras pH nivån i öronkanalen till en nivå som bakterier trivs i. Än en gång: Vax är inte smuts!

Om man tycker att öronvax och andra kroppssekret är äckliga är det värt att fundera på varför man tycker så. Min slutsats är att det är socialt betingat, något vi lärt oss att tycka pga smutsskräcken i samhället. Inser man det är det också lättare att komma över och acceptera människokroppen som den är i all sin prakt.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack! Jag slutade just! :-)

Anonym sa...

Jag har råkat göra "Men trycker man in det i öronkanalen fungerar inte denna process. Detta kan leda till infektioner, hörselnedsättning och tinnitus." Är det något sätt man kan få bort tinnitusen på?