19 april 2008

Mittemellan hyresrätt och bostadrätt

Jag gillar hyresrätter. Det frihet det ger att inte binda upp sig på olika sätt tilltalar mig. Samtidigt förstår jag dom som gillar bostadsrätter och deras skäl. Det är bra med en blandning på bostadsmarknaden, så att alla kan få det som passar dom. Det är oroväckande att det byggs så få nya hyresrätter, och samtidigt dessutom omvandlas en massa hyresrätter till bostadsrätter.

Det största problemet för min del med bostadsrätter är prisernas fluktueringar. Det går inte att förutsäga om det kommer bli en vinst eller förlust när man så småningom säljer sin bostad. Den som köpte sin bostad för några år sedan kan idag sälja med hög vinst. Den som köper idag och tvingas sälja om några år kan mycket väl gå med brakförlust. Och det är inga småsummor vi pratar om. En vinst elller förlust på ½ miljon är ingen osannolikhet. Hur lång tid tar det för en normal person att spara ihop till det? Kul att skuldsätta sig för hela livet pga av att man råkade (var tvungen?) köpa eller sälja vid fel tidpunkt...

Det här går till viss del att gardera sig mot genom att hela tiden befinna sig på bostadsrättsmarknaden. Eller om man är lite smart, växla mellan bostadsrätt och hyresrätt vid rätt tidpunkt och göra stora vinster. Men på det hela taget är det mycket oförutsägbart, och för en person som mig är det inte attraktivt att ge sig in på.

Jag skulle därför vilja se ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Utan att vara skolad i ekonomi eller dylikt så tror jag det är möjligt att kombinera. Tänk att man bygger nytt. Byggbolaget bekostar kalaset och säljer sedan huset till en förening, ung. som bostadsrätter. Dom boende köper sina lägenheter av föreningen, och betalar hyra för löpande kostnader. Men här kommer det fiffiga! Istället för att marknaden sätter priserna på lägenheterna, så betalar man alltid ett fast pris för lägenheten - det pris som det en gång kostade att bygga lägenheten. Och när man säljer den så får man tillbaka sina pengar.

Dvs pengarna som det kostat att bygga lägenheten rullas hela tiden frammåt. Den som för närvarande är inneboende ligger ute med pengarna, men får alltid tillbaka dom vi utflyttning. På så sätt försvinner spekulationsrisken för de boende. Man vet vad man lagt ut och vad man kommer få tillbaka. Samtidigt kommer byggbolagen inte ha något emot att bygga nya hus, eftersom man vet att dom kommer få tillbaka pengarna direkt, precis som vid bostadrätter. Och banker kommer inte ha några problem med att låna ut pengar eftersom värdet garanterat finns kvar. Så småningom borde värdet på lägenheten minskas i takt med inflationen, och således även köpekostnaden, tills dess att det i princip inte kostar något. Jag är lite osäker på det här sista, hur allt hänger ihop. Men på det hela taget tycker jag att detta alternativa sätt att bekosta bostäder på låter rimligt att genomföra.

Nu hoppas jag bara att någon med inflytande läser detta och sätter igång och bygga!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Hyresrätt vs Bostadsrätt sa...

Intressant ide. Men problemet är just inflationen - med denna inräknad kommer man garanterat att förlora pengar. Är som att spara pengar på banken.

Och vad händer om priset faller på vanliga bostadsrätter, då kommer ju ingen att vilja köpa dena mellanform och då har man ett läge då man inte kan sälja sin lägenhet.