24 maj 2011

Vad skulle du simulera om det gick?

Simulatorer har funnits sedan datorernas barndom, och i takt med att datorerna har blivit kraftfullare har såklart även simulatorerna utvecklats för att ska så verklighetstrogna miljöer som är möjligt med teknologin. Idag finns det riktigt avancerade simulatorer tillgängliga även för hemmabruk, och nyttan med simulatorer kan både vara nytta och nöje.

Flygsimulatorer är en av de mest avancerade varianterna, och piloter som tränar i hydrualikupphängda cockpits kan räkna in det som flytimmar. Även hemma finns det mer eller mindre avancerade försök till att göra simulatorerna mer verkliga med hjälp av rattar och pedaler, flygjoysticks, tågkontrollers och till och med stolar som kan röra på sig. Men egentligen är detta bara olika sätt att komma runt det faktum att en simulator inte kan förflytta dig in i världen den ska simulera. Men är något som kan komma att ske i framtiden?

Jag tror att det är sannolikt att vi inom en snar framtid kommer se en helt ny generation av "human interface devices". Varför visa saker på en skärm om man kan "hooka" in sig direkt på synnerven? Och varför placera piloter i en hydrualisk cockpit när man kan simulera "äkta" g-krafter genom att kittla rörelseorganen? Exakt hur det kommer gå till är svårt att säga, men genom att gå tillväga på detta viset kommer det sannolikt bli möjligt att skapa simuleringar som inte går att skilja från verkligheten. Det ger uppenbarligen upphov till en del skrämmande tankar, men de går snabbt över när man tänker på att som vi kommer kunna uppleva. Och nöjesindustrin är troligtvis de som kommer ta detta längst.

Det är spännande att fantisera om vad man skulle vilja uppleva i en sådan simulator. Här är en liten lista jag kan komma på på saker som är mer eller mindre omöjligt för mig att uppleva "på riktigt", men som jag hemskt gärna hade velat prova på om det vore möjligt:

  • Tyngdlöshet i rymden
  • Att vara kvinna och ha sex på olika sätt
  • Att vara en fågel och känna hur man kan kontrollerar flygfysiken det med vingar och kropp
  • Att köra Moto GP eller Formel 1
  • Åka världens alla bergodalbanor
  • Att uppleva omgivningen som en hund med dess luktsinne
  • Dyka i ett orört piratskeppsvrak

Vad skulle du vilja uppleva om gick att simulera? Skriv en kommentar!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: