25 maj 2011

Hyresgästföreningens kränkande språkbruk

På Newsmill läser jag en artikel författad av Hyresgästföreningen. Dom skriver att "Sverige består alltså av drygt 100 000 ofrivilliga morsgrisar." Ur detta kan läsas att den som bor hemma alltså är en morsgris.

För mig klingar ordet morsgris synnerligen negativt. Synonymer.se ger vekling och mes som alternativ. Hyresgästföreningen tycker rimligtvis också att ordet har en negativ stämpel - annars hade dom inte använt det i sin debattartikel.

Jag är vuxen och bor hemma. Frivilligt.

Det finns redan ett tryck från samhället att man ska flytta hemifrån så fort som möjligt för att inte betraktas som konstig. Hur tror Hyresgästföreningen att jag och mina gelikar känner när dom kallar oss för morsgrisar?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag förstår att det kan uppfattas som negativt. Det är skrivet med glimten i ögat. Ett språk som är skrivet för att väcka just debatt.

Men jag kan lova att Hyresgästföreningen inte alls är ute efter att se när på de som bor hemma. Inte på något sätt. Vi har all respekt för dem. Man får bo hur man vill. Men det är bra om man får välja.

Det här handlade om att med ett spetsigt språkbruk kommunicera att det många som bor hemma hos sina föräldrar inte vill göra det. Och att i just dessa fall blir ett problem.

Hälsningar

André Johansson
Pressekreterare på Hyresgästföreningen

Biggles sa...

Glimten i ögat. Ska jag komma ihåg nästa gång jag kallar någon för neger!