30 maj 2011

Onödiga manualer förstör miljön

Vad är det första du gör när du packat upp din nya pryl? Läser manualen såklart! Eller?

Nä, dom flesta läser bara manualen i undantagsfall. Fundera på detta: Hur mycket papper, energi, bränsle, arbetstimmar osv går det åt för att förse oss med dessa manualer? Som sedan ändå bara slängs.

Svensk lag (som baserar sig på EU direktiv om jag inte har helt fel) säger att alla varor som sälj ska vara försedda med manual på Svenska. Jag tycker att detta känns väldigt onödigt. Jag förstår att det handlar om att ta tillvara konsumentens intressen, men dagens samhälle har till viss del sprungit om lagen. Digitala pdf-manualer skulle lätt duga som ersättning för många. Och att läsa manualer på Engelska klarar också väldigt många. (Speciellt om alternativet är en oläsbar maskin-översättning till Svenska...)

Ska man skrota kravet på manualer? I vissa fall skulle det säkert gå. I andra fall, tex en bil eller avancerad teknisk apparat, är det rimligt att det finns någon manual att tillgå. Men inte nödvändigtvis i papper.

Man kan tänka sig en mellanväg, där producenter fortfarande har krav på sig att tillhandahålla manualer, men där man vid varje köp får välja om man vill ha en manual med sig, eller om man nöjer sig med en länk till manualen online.

I slutändan är det ju vi konsumenter som får betala för slöseriet. Och miljön. Är det värt det?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: