Det här är en liten varning till dig som planerar att införskaffa en stor usb/firewire hårddisk. Externa hårddiskar är praktiskt på många sätt, inte minst för att enkelt kunna dra backup på sina värdefulla filer. Dom finns i alla storlekar, men detta inlägg fokuserar på dom största. Det är nämligen så att tillverkarna "fuskar" lite för att göra dessa monster till hårddiskar. Det är inte en hårddisk, utan två eller flera fysiska diskar som man packetterat ihop till en enhet. Som användare märker man normalt inte av detta.
Varför är det dåligt då? Jo, två hårddiskar innebär ju dubbelt så hög risk för att något ska gå sönder. Och använder man disken till backup vill man ju verkligen inte att det ska hända! Så mitt tips är att hålla sig till dom något mindre diskarna, dom som bara innehåller en styck hårddisk. På köpet får du en tystare disk. Exakt hur man ska veta hur många diskar konstruktionen innehåller är svårt att säga, men ett tips är att helt enkelt kolla storleken som inte bör vara mycket större än en vanligt hårddisk.
Som kuriosa kan nämnas att tekniken för att koppla samman diskar på detta vis kallas för Raid0. Det finns även Raid1, som också har två diskar. Men i detta fallet är dom konfigurerade för att spegla innehållet och på så sätt dubbla säkerheten! Så dubbla hårddiskar är inte per automatik sämre. Det är alltså viktigt att kolla upp vad det är man köper.
Jag kan avsluta med att tillägga att detta inlägg tyvärr baserar sig på egen erfarenhet för några år sedan med två stycken externa LaCie Big Disk 400GB firewire hårddiskar (bilden), som båda havererade genom att den ena disken inuti gick sönder...
Intressant? Andra bloggar om: hårddiskar, usb, firewire, hårdvara, datorer, filer, backup, varning, extern h%E5rddisk, usb h%E5rddisk
19 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Det tipset kom verkligen lägligt!
Det är även en påminnelse om att man ska undersöka att backupdisken fungerar med jämna mellanrum.
Vill man vara säker på att få en disk så finns det USB-chassin att köpa. I vilka man kopplar in en vanlig hårddisk.
En tredje tanke är att man även kan ha en backupdisk monterad som en intern hårddisk. Man slår av denna disk i BIOS så at den normalt inte finns tillgänglig. Så slår man bara på den vid backuptillfällena. Det är inte riktigt lika säkert som med en extern hårddisk på annan fysisk plats än datorn, men bör täcka in 95% av alla de fel man normalt får.
Ja, backup är viktigt. Själv använder jag en tjänst som heter Mozy, som automatiskt varje dag kör backup från min dator till en server. 2GB får man gratis, och det räcker för mina arbetsfiler (resten har jag på externa hårddiskar). Jag har även provat att återställa filerna, och det fungerade. För det är faktiskt väldigt viktigt som du säger att verifiera att det äver går att återställa från sin backup!
Nå, du har rätt i att man bör hålla reda på vad det är man köper, med spegling och andra tekniker ökar ju säkerheten. Däremot bör du läsa på din statistikkurs, riktigt så enkelt att risken för en krasch fördubblas är det inte. Möjligen har det tex större betydelse att du äter en nyttig frukost varje dag (så minskar kanske risken att du tappar din fina hårddisk; stötar är det enskilt största hotet mot dina data). Dessutom är två hårddiskar att föredra på ett vis, eftersom risken för total dataförlust faktiskt minskar. Man skall helt enkelt vara försiktig med att ge alltför tvärsäkra råd, särskilt om de är baserade på egna erfarenheter vilka sällan har statistisk relevans (dvs kom igen när du haft tusen likadana hårddiskar i ett år eller två, då kan vi kanske börja se något mönster så att vi kan ge råd till andra). Tack för en trevlig blogg oavsett!
Då får du lov att förklara för mig och andra läsare hur man räknar på sånt här. (Samtidigt kan du editera wikipedias artikel som håller med mig såvitt jag kan förstå.)
Jag håller däremot med om att stötar är dåligt, och självklart är mina egna erfarenheter inget bevis för att dessa hårddiskars opålitligthet.
Skicka en kommentar