26 januari 2008

Mer tips till dig som ska köpa ny hårddisk.

Nyligen skrev jag om en fara med att köpa stora externa hårddiskar, och idag tänker jag ta upp ännu en sak som kan vara bra att veta när man skaffar en hårddisk. Tyvärr är hårddiskar fortfarande mekaniska och väldigt känsliga apparaturer, och med tanke på att vi idag sparar ner i princip hela vårt liv på dom är det värt att tänka efter innan man införskaffar en ny.

Som du kanske vet sparar en hårddisk sin information på plattor som är täckta med ett magnetiskt utskikt, som sedan ett läshuvud sveper över för att läsa och skriva information. Datan på denna platta är extremt välpackad, och det rör sig om nanometerprecision:

As an analogy, a magnetic head slider flying over a disk surface with a flying height of 25 nm with a relative speed of 20 meters/second is equivalent to an aircraft flying at a physical spacing of 0.2 µm at 900 kilometers/hour. This is what a disk drive experiences during its operation.

Det är alltså extremt finkänslig mekanik inblandat, och själv är jag imponerad över att det överhuvudtaget fungerar så bra som det gör.

Hur som helst, mängden information som kan lagrad på en platta är begränsad, även om det ökar hela tiden med tekniska framsteg. För att kunna leverera stora hårddiskar stoppar därför tillverkarna in mer än en platta i sina diskar. Varje platta kräver såklart ett eget läshuvud (ibland två) och tillhörande mekanik & elektronik. Upp till fem plattor går det att stoppa in en en normal 3.5-tums hårdisk, vilket man också gör i dom största hårddiskarna.

en Hitachi Deskstar 7k1000 hårddisk med fem plattor

Men, precis som fallet i min förra artikel, innebär ökningen av antalet komponenter också att risken för haveri ökar. Dessutom ökar varje platta ökar värmeutvecklingen, något som ställer högre krav på kylning för att disken ska må bra.

Här kan man göra ett smart val när man köper en hårddisk, och försöka välja en disk med minimalt antal plattor. Tex har Western Digital precis annonserat ut en hårddisk på över 300GB med endast en platta. Bra tycker jag!

Ett annat tips man kan göra är att titta på dom olika serierna som hårddisktillverkarna har. Ofta har dom serier som (på pappret) ska har längre livslängd än deras vanliga modeller, eller som ska är gjorda för att klara hög stress under lång tid. Huruvida detta stämmer kan jag inte svara på, men det skadar ju inte att vara förutseende och försöka minimera risken för att disken ska paja.

Sammanfattningsvis så är det bara att konstatera att mekaniska hårddiskar är en uråldrig och tämligen dålig lösning, och att det ska bli skönt när Solid State Diskar (SSD) tar över marknaden, vilken ser ut att ske inom dom närmsta åren!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: