23 januari 2008

Snålheten bedrar (en förklaring till varför vissa människor är snåla)

Vad är snålhet? Vi lever i ett samhälle där det är bra att spendera pengar. Hela vår välfärd bygger ju egentligen på det enkla faktum att pengarna cirkulerar i samhället. Dom flesta klarar det bra, även om en del får problem och sätter sig i skuldfällan. Den som då inte gör av med varenda litet korvöre man har på kontot betraktas gärna som snål av omgivningen.

För den som i princip gör av med alla sina pengar varje månad kan det vara svårt att förstå sig på den snåle. Vad får man ut av att se sina besparingar växa? Den snåle, som avböjer att ta en fika till överpris trots att den utan tvekan har råd, kan väl inte "leva livet"? Man måste ju unna sig lite...

Detta synsätt kan jag förstå. För Slösa innebär konsumtion att unna sig, att njuta av livet. Det är något positiv att köpa.

Men det är inte så enkelt. För den som är snål trots att man har råd behöver inte vara en von Anka som njuter av att se sin förmögenhet växa. Bankkontots storlek är egentligen av ointresse. Men varför köper man då inte en massa saker?

Att köpa saker. Dom flesta associerar det med något positivt. Men för den snåle kan det vara tvärt om. Att köpa kan vara förenat med stark ångest. Att då inte köpa blir utvägen som ger tillfredställelse. Det positiva. Förstår man detta är det också lättare att förstå hur den snåle kan vara så sparsam. Det är helt enkelt så att man njuter mer av livet genom att inte köpa.

Nu ska jag inte hävda att detta sätt att leva är det mest optimala. Det ger lätt problem att vara snål, inte minst sociala problem. Man kan argumentera för att det är klokt att ha ett sparkapital, men det finns gränser. Och den som är snål behöver kanske hjälp med att träna upp sig att köpa saker och bli mer flexibel. För förr eller senare måste man köpa saker, och då är inte ångesten till hjälp...

Så nästa gång du stöter på en snål person. Tänk efter och ge den en chans. Jämför inte med dig själv. Han eller hon mår kanske bäst av att leva så.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för inlägget om snålhet. Jag har en snål person i min närhet som jag behöver förstå mig på. Det här gav i alla fall en fingervisning