08 juni 2008

Gratis kollektivtrafik? Varför inte en gratis cykel istället?

Vänsterpartiet vill införa gratis kollektivtrafik. Att skifta privatbilism mot kollektivtrafik kan jag hålla med om är en bra sak, speciellt i storstäderna där stadstrafiken och miljön lämnar mycket att önska. Men det är ju inte helt gratis att göra det införa gratis kollektivtrafik. Egentligen blir det ju så att alla som kör bil, cyklar eller går till jobbet eller skolan får betala för dom som tar bussen. Dom miljarderna som det kommer att kosta tycker jag man kan lägga på bättre saker, och jag vet vad!

Tänk om man istället skulle ge alla en gratis cykel. Och en hjälm såklart. Det är ingen tvekan om att både miljö och hälsa mår bättre av att cykla än att åka buss. Jag tror det skulle bli billigare dessutom. Vänsterpartiet har fått fram siffran 1700 miljoner per år för att införa försöket i två regioner (Skåne & Örebro)! För det skulle man få 700 000 cyklar à 2500kr... per år!

En normal stad har faktiskt cykelavstånd till det mesta. Speciellt om man vidgar vyerna lite och inser att det faktiskt inte är några problem att cykla 5-10 km till jobbet varje dag. Visst, väder och vind kan ställa till det. Här i Malmö är det dock inga problem att cykla året runt, bara man klär sig rätt. Och dom dagarna det är snöstorm kan man nog själv kosta på sig att ta bussen. Om man inte är lika galen som jag och ändå tar cykeln... Och cykel är ett bra motionsredskap som dom flesta kan använda. Om ett antal år skulle detta antagligen visa sig i minskade sjukvårdskostnader.

Om man ska satsa en massa pengar så gör det på det bästa alternativet!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: