28 mars 2008

På med bältet!

Ibland när jag väntar på bussen eller liknande roar jag mig med att titta in i bilarna som passerar, för att se om föraren har på sig bilbältet. Resultatet är smått överraskande. Det brukar inte alls ta lång tid innan man ser någon köra förbi utan bälte. Prova själv!

Det är överraskande, eftersom det för mig är det en självklarhet att ha på sig bältet. Det är liksom ingen jag reflekterar över utan det bara åker på per automatik. Samma för alla jag känner. Jag kan inte förstå hur man resonerar. Det är en så enkelt sak i förhållande till det ypperliga skydd det ger utifall man råkar ut för en olycka:

Om alla använde bilbälte skulle 100 liv sparas varje år i den svenska trafiken. Risken för att dödas vid en kollision halveras om du använder bilbältet. (ref)

Av de omkring 300 bilister som dödas i personbil under ett år har drygt 40 procent inte använt bilbälte vid olyckstillfället, visar Vägverkets studier. I singelolyckor var två av tre män och en av fyra kvinnor obältade. (ref)

En helt ovetenskaplig men intressant iakttagelse jag har gjort är att det verkar finnas tre faktorer som ökar på sannolikheten att en förare inte ska ha bälte på sig:

  • Man
  • Dyr bil
  • Yrkesförare
Inte helt förvånade kanske...?

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

smeknamn sa...

Om alla alltid använde kondom skulle över hundratusen presumtiva dödsfall undvikas årligen...

Biggles sa...

Öh, vad menar du?

Helt ärligt så skiter jag i om dessa personer dör, förutom alla kostnader det påför samhället. Dom får skylla sig själva. Jag bara noterar att det finns gott om korkade människor i samhället. Men det är ju iofs ingen nyhet...

Jens sa...

Ja, med tanke på den (obefintliga) ansträngning det innebär att sätta på sig bältet är det minst sagt förvånande!