14 mars 2008

När bacillskräcken tar över

En insändare i Sydsvenskans Debatt Malmö häromdagen ondgjorde sig över hygienen på Kockumsbadet. Hon hade köpt ett 10-klippkort som hon även utnyttjat en gång vilket gav henne en god känsla av att vara nyttig. Med all rätt - simmning är nyttigt för både kropp och själ. Men så några dagar senare rapporterade Sydsvenskan om den "dåliga hygienen" på badet, och nu kände hon sig lurad eftersom hon inte längre kunde utnyttja sitt klippkort!

Det här tycker jag är symptomatisk för många moderna människor. Bacillskräcken tar över. Vi vet för för mycket om vår omgivning helt enkelt.

Min fråga till kvinnan: Blev du sjuk av att bada första gången? Varför reagerade du inte förrän Sydsvenskan rapporterade om det? Tänk efter, vad är den egentliga anledningen till att du inte längre vill utnyttja ditt klippkort? Är rädslan för smuts egentligen rationell, eller ett utspel av ditt psyke?

Själv är jag övertygad om att lite smuts faktiskt är nyttigt för oss. Hygien i alla ära, men vi är faktiskt gjorda för att klara av smuts, tom så att vi behöver det för att överleva! Utan smuts, inget immunförsvar.

I en offentlig miljö som en simhall är det omöjligt att inte komma i kontakt med andra människors diverse utsöndringar. Men det är inget som är skadligt mer än i våra hjärnor, som är bombarderade mer skyddspropaganda från diverse statliga verk och överbeskyddande mammor med bacillskräck. Släpp det, och njut av en uppfriskande simtur istället!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: