08 februari 2010

Banta med Biggles

Så här i februari är det nog många som redan brutit sitt nyårslöfte om att banta. Jag vill påstå att det inte alls behöver så vara svårt att gå ner i vikt. Egentligen är det jätteenkelt. Input - Output; Kalorier in - Kalorier ut. Gör man av med mer kalorier än man sätter i sig så går man ner i vikt. Men i verkligheten är det såklart lite klurigare än så.

Olika dieter och metoder ser jag som ett sätt att hjälpa till. Det kan fungera, men jag är skeptiskt till dem. För i grunden handlar det om att göra av med kalorier. Problemet med alla dessa dieter som folk ger sig på är att dom oftast innebär stora förändringar personens liv och matvanor. Och sånt är dömt att misslyckas när engagemanget tryter. Dessutom är risken för jojo-bantning stor eftersom man efter sin diet återgår till det normala.

Det här är min metod. Jag vet att den fungerar, för detta är tipsen som äntligen fått min kära mor att gå ner i vikt efter att försökt gång på gång med olika dieter. Denna gång har hon ingen diet, utan bara mina tips. Och jag kan se på min mamma hur bra hon mår. Både av motionen och av glädjen av att hon är på rätt väg på ett hållbart sätt.

Maten

Regel 1: Ta en lagom stor portion mat. Inget mer. Men inte heller mindre. Ät så att du blir mätt, men ta inte onödigt mycket. Och bara EN portion. Inga omtagningar.

Regel 2: Inget småätande framför TVn på kvällen eller andra onödiga mellanmål. Ett bra tips är att borsta tänderna direkt efter middagen. Det gör det lättare att stå emot småätandet.

Om du tycker det är svårt att skippa den där chokladkakan du äter varje eftermiddag så är det bra att komma ihåg att sötsuget försvinner efter några veckor. Kroppen vänjer sig snabbt. Om du sedan äter en (liten) efterrätt på helgen så är det inte hela världen. Bara det inte sker varje dag.

Jag rekommenderar alltså att inte göra några stora förändringar i maten. Grunden är att äta lite mindre helt enkelt. Men vissa små förändringar kan vara smarta. Dricker du tex mjölk till maten så är det enkelt att byta ut den mot vatten eller Fun Light (sockerfri saft utan kalorier). Även om du älskar mjölk så är Fun Light en jättegod måltidsdryck, så det behöver inte kännas som ett straff. Skippar du 3 dl mjölk om dagen motsvarar det kalorier på typ ½ kilo på en månad. Alla bäckar små. Tänk smart. Vad kan du undvara eller byta ut utan att det gör något?

Motionen

Motion är såklart viktigt för att gå ner i vikt. Men även för att må bättre i allmänhet. Jag tycker att promenader är det bästa sättet att aktivera sig själv. Alla kan gå en promenad. Det enda som behövs är ett par bra skor (tips: kolla efter speciella "walkingskor").

En promenad på 1 timme om dagen, i rask takt för den som klarar det, kommer göra underverk! Prova att gå på morgonen, innan frukosten. Då lär kroppen vara tömd på lättingänglig energi och tvingas ta av fettreserverna. Men oavsett när på dygnet du går ska du försöka göra det till en regelbunden vana.

Det är viktigt att inte komma med ursäkter i början! Att vädret är dåligt eller att du missar ett TV-program är ingen anledning att skippa promenaden. Bara gör det! Oftast känns det helt ok när man väl kommit ut. Och efteråt kommer man vara glad att man tog sin promenad istället för att säcka ihop framför TVn.

Efter ett tag kommer du upptäcka en intressant sak. Om du inte får komma ut och gå kommer du känna dig rastlös och du kommer rent ut sagt må dåligt av om du inte får komma ut. Promenaden har blivit dagens höjdpunkt! Det här kommer efter ett tag, så därför är det så viktigt att inte skippa promenaderna i början!

Övrigt

Väg dig inte dagligen. Det är meningslöst, speciellt eftersom vikten fluktuerar hela tiden. Ett toalettbesök mer eller mindre påverkar mer än man tror. Om du tvunget måste väga dig, gör det med jämna mellanrum och fäst dig inte vid de exakta siffrorna, utan se helheten.

Lär dig lite om kalorier. Hur mycket behöver du ungefär per dag för att nå break even? Hur mycket innehåller maten du äter? Hur mycket gör du av med på en promenad? Genom att lära dig detta får du en bättre insikt i input-output och kan lättare se helheten. Det är tex nyttigt att kunna se att chokladkakan kanske kostar flera dagars promenader.

Bara för att något är nyttigt innebär det inte att man kan vräka i sig det. Nötter är ett bra exempel. Visst innehåller dom nyttiga fetter och sånt. Men fett är fett är kalorier, oavsett vilken sort det är. Och nu handlar det om att gå ner i vikt.

***

Med dessa små förändringarna är jag övertygad om att det är möjligt att gå ner i vikt och hålla fast vid den. Men inte över en natt. Det här är ett långsiktigt projekt. 2 kg i månaden är nog realistiskt. Men kom ihåg att 2 kg i månaden blir 24 kilo på ett år!

Lycka till!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: