09 februari 2010

Moralens kärna

Om du hade funnits skyldig till ett brott hade någon annan person hypotetiskt kunnat ta på sig skulden och avtjäna straffet. Men du hade aldrig kunnat avsäga dig ansvaret för brottet; det skulle strida mot alla grundläggande moraliska principer om ansvar. Trots det är det just det som är grunden i kristendomen. "Jesus dog för dina synder" hör man ofta. Oavsett vad du har gjort kan det förlåtas. Ursäkta!? Jag tycker det är totalt omoraliskt att kunna lägga över ansvaret på någon annan. Det du har gjort får du stå för. Något annat alternativ finns inte. Än värre är att kristendomen lär ut att den som utför onda handlingar men lägger över sin skuld på ett mänskligt blodsoffer belönas i evighet, medan den som utför goda handlingar och står för det den gjort straffas i evighet. Det är inte moraliskt försvarbart om du frågar mig. Man kan ångra sig och försöka göra gott, men aldrig frigöra sig från ansvaret. En moralisk rättfärdig gud borde premiera personer som klarar av att stå för det dom har gjort istället för lägga över skulden på någon annan.

Inspirerat av detta utmärkta inledningstal av Christopher Hitchens.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Göran sa...

Hej ingen!

Vi är alla människor ansvariga för våra handlingar. Jag som kristen har alltså ett ansvar för mina handlingar. Jesus tog aldrig bort vårt ansvar och som kristen lägger man heller inte över ansvaret på Jesus. Jag kan exempelvis inte säga att det är Jesus fel att jag för fel. Det Gud däremot gjorde var att ta på sig (lida) syndens konsekvens, den totala konsekvensen som bortvändheten mot Gud (kärleken) innebär. Med andra ord så tog han helvetesstraffet för alla människors räkning.

Varför gjorde han då detta? Jo, han gjorde det i kärlek, för att du och jag skulle slippa. Ingen behöver lida helvetet, eftersom straffet (konsekvensen) är utagerat. Det Gud vill är att försonas med oss människor. Han är inte ute efter att straffa någon.

Den som vill ta konsekvensen själv, trots att det inte behövs, får göra det, men den som vill ha förlåtelse får förlåtelse. Vi väljer alltså hur vi vill ha det. Förlåtelsen erbjuds till alla. Läs mer om detta i inlägget Gud har tagit ansvar för synden.