12 februari 2010

Samtidigt under en bro i Malmö...

IDG.se rapporterar att Malmös satsning på Second Life kommer läggas ner. Som att någon är förvånad. 1.1 mille har kalaset kostat. IT-konsulten Logica fick uppdraget och skrattade säkert hela vägen till banken.

Om man besöker Malmö på riktigt och går till Stadsbiblioteket (som bilden i artikeln och här intill visar) så kommer man antagligen stöta på den hemlösa man som brukar stå där och sälja Aluma. Sånt har dock aldrig verkat bekymra de styrande sossarna i denna staden, trots att alla skulle med för några år sedan.

- Det här betyder definitivt inte att kommunen inte ska finnas i andra sociala medier, men kanske inte just i Second Life, säger Carina Nilsson (S).

Dom hemlösa får väl skaffa en dator så dom också kan vara med i den varma sociala gemenskapen...

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kritik av den här satsningen är säkert befogad. Om inte annat så verkar det ha kostat lite väl mycket pengar. Men det finns två andra saker som är intressant med den här satsningen:

För det första har det varit väldigt svårt att få reda på nåt om strategin bakom – vad ville man egentligen? Vad var målet, hur skulle man komma dit? Här saknas helt svar. Och Carina Nilssons kommentar i Sydsvenskans artikel om att Malmö avbryter satsningen gör mig förvånad:

– Beslutet att göra det här togs innan jag var ordförande och när vi väl lanserade satsningen var ju Second Life redan på väg ner i popularitet, säger Carina Nilsson (S), ordförande i e-beredningen.

Carina Nilsson verkar alltså tro att Second Life är mindre populärt nu än för ett par år sedan. Den uppfattningen delar hon visserligen med många kritiker av projektet, men det är dels helt felaktigt, och dessutom borde ju hon som drivande bakom projektet veta bättre?

Hypen i media om Second Life var visserligen som störst 2007, två år innan Malmös lansering. Men Second Life har faktiskt aldrig varit mer populärt än det är just nu. Mycket, mycket mer populärt än det var 2007:

- Omsättningen inne i Second Life var 2009 drygt 550 miljoner USD – sju gånger mer än 2006. Det är mer än vad det säljs ”iPhone Apps” för (och ändå det laddas det ner 3500 ”apps” i minuten) och dubbelt så mycket som den totala försäljningen på Facebook.

- Linden Lab, skaparna av Second Life, gjorde en vinst 2009 på 50 miljoner USD, för jag vet inte vilket år på raken. (Facebook gjorde också ett bra resultat 2009, för att vara dem, ”bara” 50 miljoner USD i förlust.)

- Second Life har Sju gånger fler aktiva användare idag än under värsta hypen 2007. Invånarna tillbringade totalt 481 miljoner timmar (nästan 55 000 manår!) i Second Life 2009, all time high och en ökning med 21% jämfört med 2008.

- Över 40 miljoner samtalsminuter per dag under 2009, bland top fem i världen på IP-röstkommunikation (Skype är störsts) – och det är inte ens främsta syftet med Second Life.

Mer info i den officiella redovisningen för 2009 för Second Life på https://blogs.secondlife.com/community/features/blog/2010/01/19/2009-end-of-year-second-life-economy-wrap-up-including-q4-economy-in-detail

Eller läs mitt gästblogginlägg på ”Kvistlenas andra liv”: http://andralivet.wordpress.com/2010/01/05/ar-second-life-dott-och-ute/