02 mars 2007

Dela ut gratis droger till narkomaner!

Droger ställer till med mycket problem i samhället och måste bekämpas. Men hur? Jag har funderat lite på det och kommit fram till att staten borde börja dela ut gratis droger i kontrollerade miljöer till alla bekräftade narkomaner. Jag är absolut ingen expert på området, men jag tror att detta skulle kunna ge många positiva effekter, på en nivå långt mycket större än bara för dom enskilda narkomanerna:

  • Eftersom utdelning & intag skulle ske i en kontrollerad miljö minskar risken för överdosering, smittspridning och dylikt. Dessutom kan man garantera innehållet, till skillnad från preparat som köps på gatan och i princip kan innehålla vad som helst i vilken styrka som helst.
  • Dom beroende kommer kunna erbjudas vård och alternativa substitut. Det blir möjlighet till daglig kontakt med vårdare och terapeuter som kan hjälpa dom utsatta till ett bättre liv.
  • Eftersom jakten på droger normalt upptar en stor del av en narkomans vardag skulle detta kunna fria upp mycket tid och stress, vilket gör det lättare att fokusera på att bryta sig ur beroendet.
  • Narkomaner står bakom en stor del av den sk vardagsbrottsligheten (usch, jag hatar detta ord!) i samhället. Gatuprostitutionen är ett annat område som till stor del orsakas av drogberoende. Det handlar så klart om att få tag på pengar till sitt beroende, och när abstinensen tränger sig på gör man vad som helst. Genom att ta bort pengabekymmret slipper vi denna sorts brottslighet. Alla som fått sin cykel stulen kommer uppskatta detta!
  • Droglangarna kommer förlora sina kunder. När kundunderlaget minskar kommer sannolikt antalet langare också minska. Färre langare innebär svårare att få tag på droger, vilket borde ge färre som börjar med droger. En mycket godartad cirkel!
  • Bakom dom flesta droger finns det grovt kriminella nätverk som tjänar stora pengar. Det kan bara vara till godo om dessa inkomster kan minimeras.
  • Ovanstående punkter innebär också att rättsväsendets resurser kommer frias upp och kan användas till bättre saker.

Vi kommer aldrig att bli av med alla droger, men med detta förslag i kombination med andra mer traditionella insatser kan vi förhoppningsvis minska det till en nivå där det gör minimal skada.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du är för sent ute. Det är redan testat på 60-talet. Legalförskrivningen fick knarkandet att verkligen blomma ut

Biggles sa...

Jag kände inte till legalförskrivningen. Skummade igenom några artiklar om det, och det verkar vara ganska halvhjärtat genomfört, inte på samma vis som jag tänker mig. Bla hade man problem med "läckage" av utskrivna medel. Med bättre kontroll och metoder borde sådant kunna stoppas. Det är trots allt 40 år sedan, och det har hänt en hel del sen dess. Jag tycker att man ska våga prova på detta. Tänk om det fungerar, vilken vinst det skulle vara för samhället! Fungerar det inte så är det inte värre än att narkomanerna får sitt knark gratis istället för på gatan...

Knute sa...

Hej Biggles, du är något på spåret. Jag läste i "The End Of Faith" av Sam Harris, en mycket bra bok, att i USA sitter en halv miljon i fängelse, plus en miljon som har gjort det men är frigivna, för drogbrott. Och då är det bara såna som inte innefattar våld. Det är hiskligt många, jag tror han skrev att det är lika många som sitter i europeiska fängelser för ALLA brott, och Europa har större befolkning än USA. Så i Amerika är det värre än här, men på båda håll bygger lagstiftningen på samma felaktiga premisser, att kriminalisera något som borde åtgärdas på något annat sätt. Du hade några förslag. Och vad vansinnigt DYRT för samhället, vilken felprioritering av resurser.

MC sa...

God tanke. Men ditt resonemang har några fundamentala brister. T ex: Människor går inte att placera i kedjor och bås a la kossor, du verkar sakna insikt om du tror att en missbrukare skulle vilja befinna sig i en kontrollerad miljö, vid intag mm mm. Fokus på att ta sig ur beroendet kommer först när konsekvenserna är större än nyttan med drogerna.

Biggles sa...

Du kanske har rätt, att det går inte att stänga in knarkarna. Men om man ändå skulle ge dom deras droger gratis, så borde många av dom andra punkterna jag tar upp ändå infinna sig, och på sikt ge färre knarkare och ett bättre samhälle med mindre brottslighet.

Jag tror att det viktigaste vapnet i kampen mot knarket är att ta bort dom ekonomiska incitamenten för försäljningen av knarket.

Anonym sa...

Det har fungerat i Schweiz, dar man fick bort mycket av den narkotikarelaterade gatubrottsligheten nar man inforde heroinkliniker.

BBC rapporterar:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1727532.stm

Biggles sa...

Tack för länktipset!

Jag läste tidigare idag i tidningen Socialpolitik om Oslo som startat ett sprutrum. Det påminner om min idé, fast dom fick tillhandahålla drogerna själva.

Det som slår mig i båda fallen är att dom beroende verkar uppskatta dessa kliniker, och att deras liv förbättras på olika sätt.

Det handlar i slutändan om skademinimering. Man måste fråga sig om det är värt att ta till "extrema" metoder som dessa om det kan hjälpa narkomanerna. Det tycker jag det är. För oavsett hur långt nere dom är, är dom värda att ge ett bättre liv.