12 oktober 2009

Gud ger inget svar

Vad finns "utanför" universum. Vad fanns innan big bang? Varifrån kommer universum? Tanken svindlar när man tänker på frågor som dessa. Det finns mycket som vetenskapen inte har ett svar på än. Och kanske aldrig kommer få. Men att då vända sig till religionen för ett svar är att lura sig själv.

Allting måste ha en skapare, är ett populärt argument bland religiösa. Att tro på en gud kan säkert ge en tröst i existensiella frågor, men ger inget svar på de stora frågorna om man tänker efter. Det enda man gör är att flytta problemet ett steg längre bort. För om man säger att gud skapade allting måste man ju gå vidare och ställa sig frågan vem/vad som skapade gud.

Accepterar man gud som ett svar accepterar man ett ofullständigt svar.

(Nu kanske apologeten invänder att gud är speciell och har typ alltid funnits. Men om vi bortser från det oerhört praktiska med ett sådant argument, så innebär det ju man erkänner att någonting kan bli till och finnas utan orsak. Och vad är det då som hindrar exempelvis universum från att ha blivit det också...?)

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Thomas sa...

väl på det ämnet: http://www.youtube.com/watch?v=ECE77Imki9M&feature=player_embedded

Bill O'Reilly är så irreterande.

Biggles sa...

Ja, visst är han irriterande.

Bäst i denna video är dock när Richard Dawkins blir stum av förvåning ett ögonblick när han inser att Bill inte vet vad facism är :-)

Oliver sa...

Vem skapade Gud? Någonting som är evigt behöver ingen skapare. Det är ingen större logisk svårighet.

Tidigare trodde vetenskapsmän att universum var evigt, tills man insåg att det måste ha startat någon gång - Big Bang.

Någonting som orsakat tid och rum, kan inte vara bundet till dessa två. Universums orsak måste därmed stå över tid och rum. Stå över naturen, så att säga.
Med andra ord vara icke-materiell och evig. Något som är evigt behöver, som sagt, inte en orsak/skapare.

Biggles sa...

I så fall hävdar jag att universum kan vara "evigt" och således inte behöver någon skapare. (Big Bang är bara startpunkten för en ny "cykel", inte starten på "allt"). Problem solved! Eller inte... För jag nöjer mig inte med ett sådant svar.

Du gör det aldeles för lätt för dig när du säger att gud är evig och inte behöver en förklaring. Det är visserligen en lösning på frågan, men inte en lösning som ger något tillfredställande svar om man inte redan bestämt sig för att gud är svaret.

Som sagt, gud är inget svar.