29 oktober 2009

Religiösa välgörenhetsorganisationer faller bort

Jag erkänner att jag är dålig på att skänka pengar till välgörenhet. Å andra sidan så sparar jag det mesta jag tjänar, så jag har goda möjligheter att ändra på detta. Jag har bland annat funderat på att engagera mig i P2P-lån, såsom MyC4, men allt sådant tar tid och det är något jag inte direkt har överflöd av.

En vän till mig berättade att han hade hjälpt till att köpa getter till behövande i något Afrikanskt land. Det kostade inte mycket och ger i det långa loppet bättre utdelning än att bara skänka mat för dagen, så min första tanke var att det kunde ju jag också göra. Men så funderade jag lite på det. Det hela arrangerade nämligen genom någon kristen organisation.

Jag tar starkt avstånd från religion, och vill såklart inte bidra till att sprida religion via missionsarbete. Men många kristna bedriver "bara" välgörehet och hjälparbete, inte missionsarbete. I alla fall officiellt sett. Och det låter väl inte så farligt? Men jag undrar om det finns någon baktanke med det hela? Jag tvivlar inte på att dessa människor har ett genuint intresse och engagemang att hjälpa till. Om man tex bygger en skola och undervisar barn är det ju jättebra. Men mindre roligt om "hjälparbetarna" använder byggnaden till att predika i på kvällarna.

Och även om man inte alls bedriver missionerande verksamhet, så tror jag att det finns stor risk att man "smittar" lokalbefolkningen. En person som får någonting kommer känna en tacksamhetsskuld. Detta är mänskligt och används bland annat inom reklam då man delar ut gratisprylar. De personer som blir hjälpta av hjälparbetarna kommer alltså vilja ge något tillbaka. Men vad? Jag tror att det ligger väldigt nära till hands att i detta läge ta del av det religösta budskap som hjälparbetarna har med sig, något som dessa såklart gärna delar med sig av.

I slutändan tror jag alltså att det blir väldigt svårt att undvika de religiösa aspekterna även om det inte är avsikten. Därför har jag bestämt mig för normalt sett bara ge bidrag till sekulära organisationer. Mina pengar ska gå till att hjälpa folk, inget annat. (Således faller även Röda Korset bort tills dess att deras feta direktörslöner drastiskt sänkt!)

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Thomas sa...

sista i parantesen stämmer verkligen. Det gäller många organisationer. Därför känns stöd ofta opålitliga. Det är inte till deras ficka man vill skänka. Det finns dom som verkligen hjälper och bryr sig, dom uppskattas. Men varför får man känslan att dom som sitter på toppen (varför är HAN alltid gammal, har glasögon, krans på huvet och är överviktig?) inte bryr sig ett skit utom om att plånboken fylls så mycke som det bara är möjligt. Men det är väl ofta så att mycke vill ha mer, men än vad som kan spenderas.

Anonym sa...

Välgörenhet är prutt!

Skänk inget, köp inget,
stöd inget.