26 mars 2010

ECT, bra eller dålig?

Elchock, ECT, är något som används inom psykvården. Jag vet inte så mycket om denna behandling, men jag har snappat upp att motståndet är ganska stort bland vissa grupper. Till viss del är det förståeligt. Det finns biverkningar som tex minnesförlust, och framförallt så har behandlingen svartmålats i både media och populärkultur. Det finns uppenbarligen en rädsla och skepsis för elbehandlingar.

Behandlingen används framförallt på djupt deprimerade personer. Detta är personer som antagligen är intagna på vård och princip ligger i sin säng dygnet runt och ältar sina problem. Dom svarar inte på mediciner eller terapi. Men ECT har tydligen mycket god effekt på dem berättade min terapeut för mig. Återhämtning och återgång till livet följer.

Det är ingen universallösning, vården måste fortsätta efter ECT, men som en kickstart för att komma på rätt spår tycker att fördelarna överväger nackdelarna med stor marginal. För även om ETC har biverkningar som minnesförlust så tycker jag nog att det kan vara värt det om man ställer det mot alternativet som är fortsatt depressivt tillstånd, vilken jag av egen erfarenhet vet inte är ett liv värt att leva.

Intressant? Andra bloggar om: , , ,

21 mars 2010

Funderingar inför höstens val

Snart är det val igen. Sedan förra valet har mycket hänt. Då röstade jag på Folkpartiet. Innan dess hade jag röstat på Folkpartiet en gång och Moderaterna en gång. Men inför detta valet är jag högst tveksam. Mitt förtroende för de etablerade partierna är minimalt, samtidigt som mitt intresse för politik och framförallt liberala frågor har ökat.

Den sittande alliansen förlorar allt med kredd allt eftersom dom genomför sin politik. Förutom en del skattesäkningar är det inte så stor skillnad mot den gamla regeringen. Och skattesänkningarna kommer ju dessutom vara kvar efter valet oavsett resultat. Vidare är det bara att konstatera att regeringen gör sitt bästa för att vara ickeliberalt i fråga efter fråga. Hur liberalt är egentligen Folkpartiet Liberalerna idag? Sedan har vi ju knöppgökarna i (kd) som kommer med sin kristna medeltidaetik och blockerar det flesta positiva förslag. Centern är nog det parti som jag är mest nyfiken på i dagsläget. Men kan man lita på dom? Nu för tiden ställer dom ju sig positiva till kärnkraft, men den interna kritiken är stor. Det finns en del Centerpartister med intressanta åsikter som jag gillar, men dom utgör inte hela partiet. Det är en stor chansning att rösta på dom.

Tittar vi på andra blocket så kan jag konstatera att Miljöpartiet är det enda som tilltalar mig en aning. Antagligen är det Maria Wetterstand som bidrar. Men hon kommer ju försvinna efter valet eftersom (mp) har regler om hur länge man får sitta som språkrör. Det stora problemet med att rösta på (mp) är såklart att man får två andra partier på köpet. Att lägga min röst på Vänsterpartiet skulle aldrig falla mig in. Socialdemokraterna vill jag inte heller rösta på. Dom är visserligen ingen katastrof på samma sätt som (v) men jag vill ändå inte stödja dom.

Att det finns två tydliga block att rösta på för första gången är både positivt och negativt. Det är positivt för att det tydliggör politiken och det gör det lättare att genomföra sin politik. Men samtidigt försvinner ju profileringen och du kan aldrig vara helt säker på vad du få i slutändan, exempelvis när (v) eller (kd) ska ha sin del av kakan.

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att om det vore val idag hade jag inte haft en aning om vad jag skulle rösta på. Mitt förtroende är som konstaterat minimalt för alla partier. Kvar står att rösta blankt eller på något av partierna utanför riksdagen.

Sverigedemokraterna har ju nått vissa framgångar tack vare sin främlingsfientlighet som uppenbarligen tilltalar många, dock inte mig. Men innan man lägger sin röst på dem bör man sätta sig in lite i deras politik förutom invandrarfrågorna. Och det är ingen trevlig syn. Den unkna föråldrade kristmoralismen som dom står för äcklar mig. Lyft fram detta i media istället för främlingsfientligheten så kommer dom inte ha en chans i valet!

Alternativet som kvarstår är PiratPartiet. En röst på (pp) kommer antagligen inte ge något reellt resultat, men det är en symboliskt röst. Dels är det en protest mot de etablerade partierna att dom misslyckats med sin politik. Dels är det en röst på frågor som jag faktiskt tycker är väldigt viktiga. Man kan också hoppas att det ger dom kraft att utvecklar som parti i en liberal riktning som vissa förutspår.

Som det känns nu kommer (pp) få min röst. Rösträtten bör utnyttjas, och även om det är ett nischparti som får den känns det hundra gånger bättre än att rösta blank.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

19 mars 2010

Dagens dubbel i stolpskott

#1

Jag tycker om att läsa motorcykeltidningar. Därför brukar jag gå till biblioteket då och då. Dom har en hylla med diverse olika mc-tidningar som står i bibliotekets motorsektion. Men idag var hyllorna tomma! Det visade sig att man höll på att organisera om, förklarade en smått generad bibliotekarie. Nu ska alla tidningar, oavsett ämne samlas på ett och samma ställe. Men smart då! För att kunna hitta mina motorcykeltidningar måste jag nu gå runt bland hyllmeter efter hyllmeter och leta bland bibliotekets tusentals tidningar. Vill jag istället läsa böcker om motorcyklar måste jag bege mig till andra sidan biblioteket. Och vill jag se vad som är aktuellt i datavärlden (mitt andra intrese) kan jag inte längre gå till datasektionen och ögna igenom omslagen. Nä, nu blir det till att gå på skattjakt efter tidningar som ser ut att vara datarelaterade eftersom jag inte vet vad någon av tidningarna heter. Suck. Den som hittat på detta kan inte ha någon koppling till verkligheten bakom sitt skrivbord...

#2

Gymkedjan Nautilus, som numera heter Actic i något försöka att paja sitt inkörda varumärke, skickade hem ett brev till mig. Dom saknade mig och som en före detta medlem, och bjöd mig på några månaders avgifter om jag kom tillbaka. Det är bara det att jag haft gymkort hos dom i två år nu, som alltid betalats punktligt med autogiro. Har dom ingen som helst koll på sina medlemsregister, eller vad är det fråga om!?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

12 mars 2010

Gudomliga prioriteringar

Hmm... vad ska jag göra idag? Använda min impotens till att rädda barn i Afrika undan en säker död av svält eller malaria, eller rita ett ett kors i taket på det där fina lilla församlingshuset som dom byggt bara för min skull...


Kanske en inte helt oväntat prioritering från vår kära ökengud...

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

05 mars 2010

Kreationister och slumpen

Kreationister och andra religiösa argumenterar gärna mot evolutionsteorin och för intelligent design med osannolikhetsberäkningar. Man menar att det är så häääääär osannolikt att livet och universum skulle formas på det extremt finbalanserade sättet som vi ser, och så refererar man gärna till någon absurt hög eller låg siffra som någon räknat fram.

Men denna sortens argument håller inte inte, för man kan inte räkna baklänges på det viset. Tänk själv, hur otroligt osannolikt det inte egentligen är att du sitter och läser denna text just nu. Det är ju ett oändligt antal förgreningar som skett, där minsta lilla ändring skulle kunnat ändrat utkomsten av ditt liv. Trots det sitter du ju här och läser detta...

Ett annat argument som är populärt, antagligen eftersom det är lättförståeligt, är att livet, format enligt evolutionsteorin (eller som det ofta ännu mer felaktigt uttrycks: att livet skulle uppkomma av en slump), skulle vara lika sannolikt som en tornado som sveper genom en skrotupplaga och skapar en komplett Boeing 747 jumbojet. Jag har också hört detta argument i stil med att "en storm dukar inte ett bord". Det man har missförstått här är att evolutionsteorin inte alls säger att saker uppstått helt slumpmässigt. I en debatt med Christer Sturmark jag såg hade han ett utmärkt exempel som demonstrerar det hela:

Anta att du håller 20 tärningar i din hand. Om du slår dem alla, hur stor är då sannolikheten att alla landar med sexan uppåt? Inte så stor. En chans på 3656158440062976 för att vara exakt. Men sannolikheten för att åtminstone några hamnade på sexan är däremot ganska stor. Tänk om du skulle plocka undan dessa tärningar, och slå om resterande tärningar, plocka undan sexorna och fortsätta på detta viset till alla tärningar slagit en sexa. Du kan säkert hålla med om att det inte kommer ta särskilt lång tid!

Och det är precis så som evolutionen antas ha fungerat. Slumpen finns där, men eftersom bara det bästa behålls kan man inte räkna sannolikhet rakt av.

Missförstånd om evolutionsteorin, medvetna och omedvetna, sprids lätt och gärna av kreationister i sin iver att övertyga sig själva och sin omgivning. Det är lätt att punktera argumenten, bara man kommer åt att argumentera och man kan sina fakta.

Jag avslutar med lite fler vanliga missförstånd och feltolkningar:

  • Evolutionsteorin inte handlar om hur livet uppstod, utan hur livet utvecklats.
  • Evolutionsteorin säger inte att den starke överlever, utan att den bäst anpassade till sin omgivning överlever.
  • Att det kallas för en teori ska inte misstolkas som att det är gissningar. Teorier inom vetenskapen är inte samma sak som i vardagligt tal. Gravitationsteorin är ju tex inte omdiskuterad, trots att det "bara" är en teori.
  • Darwins teorier har såklart spelat mycket stor roll historiskt sett, men hans hypoteser är inte mycket värda idag rent konkret, eftersom forskningen hela tiden går framåt och utvecklar teorierna om evolutionen på alla områden. Så att kritisera Darwins arbete är meningslöst.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,