02 april 2010

En sorgens dag

Idag är det långfredagen, på vilken dag Jesus ska ha dött. Enligt traditionen i alla fall. Läser man evangelierna så kan dom som vanligt inte komma överens med varandra eftersom dom har olika politiska agendor. Kanske bör starten räknas till Jesus påstådda och odokumenterade återuppståndelse istället. Hur som helst. Att Jesus korsfästes kan markera starten för kristendomen (till skillnad från den apokalyptiska judendom som Jesus faktiskt predikade).

Det är en sorgens dag. Inte för att Jesus dog. Det skiter jag högaktningsfullt i. Men denna dag markerar starten på ett förtryck utan dess like. Bilden visar en tolkning av hur vetenskapen förhindrats av kristendomen. Den är kanske inte en exakt representation, men visar ändå på kristendomens påverkan på samhället. Vetenskap. Åsikter. Sexualitet. Mänskliga rättigheter. Friheter i största allmänhet. Allt har förtryckts i ökengudens namn. Som när det kristna brände ner mänsklighetens samlade visdom i form av biblioteket i Alexandria.

Jag minns att jag läste om en vetenskapsman som var ett geni och skrev böcker om sina upptäckter. Men hans böcker baslagtogs och brändes. Men en finurlig munk lyckades smuggla undan en bok och radera sidorna och göra om det till en bibel. I modern tid har forskare lyckats återskapa originalet och hittat saker som den "moderna" vetenskapen nyss upptäkt. Den exakta historien och källan har jag tyvärr inte, men jag har ingen anledninga till att tvivla på den.

Det är skrämmande att tänka på hur långt gången världen och mänskligheten hade kunnat vara om inte kristendomen och de andra religionerna hade fått sätta sina onda klor i samhället och förhinda den naturliga utvecklingen.

Det är verkligen en sorgens dag idag.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: