08 april 2010

Ateister är vi allihopa - du också!

För 2000 år sedan var medelhavsregionen ett myller av olika religioner Dom flesta var polyteistiska och dyrkade många olika gudar. Judarna var undantaget, men dom var inte så många. När den nya sekten som kallade sig för kristna började dyka upp fick dom problem med omgivningen. Man fick tom stå ut med att anklagas för att vara ateister. Och det var dom ju också utifrån det övriga samhällets synsätt. (Källa: böcker av Bart D. Ehrman)

Idag är det monoteism som härskar i stora delar av världen. För oss som växt upp i väst har det länge varit självklart att det bara finns en gud. Att man skulle kunna dyrka flera gudar känns som något exotiskt som bara ociviliserade "vildar" sysslar med. Trots att Hinduismen samlar runt en miljard anhängare. Kristendomen har lyckats bra med sin indoktrinering.

Att vara ateist anses dock ännu värre än att dyrka många gudar. Det är fortfarande lite av tabu att erkänna att man är ateist. Många väljer det mjukare ordet agnostiker, men det går att argumentera för att det egentligen betyder i princip samma sak.

Ska man vara korrekt måste dock ateism sättas i förhållande till en viss gud. Och jag är ganska säker på att de som idag exempelvis kallar sig för kristna eller muslimer inte tror på varken Oden, Shiva eller Zeus. De är alltså ateister i förhållande till dessa gudar.

Alla är vi ateister. Den enda skillnaden är att dom som kallar sig för ateister tror på en mindre gud än teisterna.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: