Mottot i Sverige dom senaste åren har varit att alla ska utbilda sig på högre instanser. Samtidigt har har det rapporterats om att kraven för att komma in och få godkänt minskat. Att vara akademiker idag är inget märkvärdigt. Det är snarare tvärtom, märkvärdigt att inte vara det. Själv är jag inte akademiker, inte heller mina vänner. Jag har dock varit väldigt nära att påbörja utbildningar flera gånger.
Det jag har funderat på är om alla verkligen behöver utbilda sig på det här viset. Självklart behöver vill högutbildade personer i Sverige, speciellt eftersom vi är en kunskapsnation nuförtiden. Men det betyder ju inte att alla måste utbilda sig. Lågutbildade behövs också. Lågutbildad betyder ju inte att man är korkad, utan bara att man inte har akademiska kunskaper i ett specifikt ämne. Precis som att akademikern antagligen inte har mekaniska kunskaper och kan laga sin egen bil. Olika utbildningar kompletterar varandra, och för att samhället ska fungera behövs alla sorter. För mig är man inte värd mer för att man har många högskolepoäng.
Regeringen verkar vara inne på att skapa mer yrkesförberedande utbildningar på gymnasienivå. Det tycker jag låter bra. Dom som inte vill eller har förutsättningar för att bli akademiker ska inte behöva läsa alltför mycket teoretiska kurser. Det kommer bara ge dom ännu sämre betyg. Bättre då att dom får läsa ämnen som dom är intresserade av. Dock måste det alltid finnas möjlighet att skola om sig.
Jag skriver ovan om "dom som inte har förutsättningar att bli akademiker". Med det menar jag att inte alla är så lagda att man klarar av att studera på den nivå som högskola (ska) innebär(a). Så får man egentligen inte säga i Sverige. Här ska alla vara lika bra (dåliga). Men så är det inte i verkligheten. Anledningen till att jag själv inte läst vidare ligger till stor del i att jag inser att jag skulle ha mycket svårt för att klara av det.
Att läsa vidare betyder inte heller att man har en ljus framtid att se fram emot. Förr var det nog så. Men idag kan du inte räkna med att få jobb bara för att du är "högutbildad". För när alla är högutbildade är ju egentligen ingen det... Att dra på sig en massa studieskulder, försena sitt pensionssparande och missa värdefull arbetslivserfarenhet kostar. Kanske mer är det ger.
Jag kan också konstatera att en del yrken värderas erfarenhet lika mycket som utbildning. IT-branchen som jag jobbar inom är ett bra exempel. Datorer är unika på det vis att man kan utbilda sig själv hemma. En arbetsgivare som söker nytt folk kommer sannolik värdera erfarenhet lika högt, om inte högre, än utbildning. Om du tex kan visa upp material som du har gjort säger det mycket mera om din kompetens än ett diplom.
Behöriga lärare i skolan har det pratats en del om. Är man en bättre lärare bara för att man utbildat sig till det? Förhoppningsvis, men inte nödvändigt. En lärares främsta egenskap måste ju ändå vara att kunna motivera och engagera eleverna. Kan man inte det är man nog ingen bra lärare, oavsett hur mycket utbildning man har.
Måste alla bli akademiker? Det tycker inte jag. Men vad vet jag, jag är ju bara en lågutbildad tölp...
Intressant? Andra bloggar om: utbildning, högskola, universitet, lågutbildade, högutbildade, skola, lärare, it-branchen, akademiker
09 juni 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej Biggles! Jag tror inte det handlar om att alla ska bli akademiker, utan om VILKA som blir det. Anledningen till att pusha fler till akademiska utbildningar är ett sätt att råda bot på den snedrekrytering som finns inom utbildningen idag.
Jag tycker att det är en fin idé att fler människor ska ha tillgång till universitet. Däremot tycker jag att det inte får ske på utbildningsnivåns bekostnad.
Om man tittar på historien så ser man att graden av kunskap som behövs hela tiden har ökat. För bara 500 år sedan så kunde mindre än 10% av folket ens läsa och skriva bra.
Idag satsar vi på att 50% ska vara akademiker.
JAg tror att huvudanledningen är att de arbeten som inte kräver utbildning är de arbeten som rationaliseras bort först för att de är enklast att rationalisera/ mekanisera. Så om en 3-400 år så kommer vi nog att ha 95%+ akademiker och befolkningen kommer och prata om de outbildade på 2000-talet.
Skicka en kommentar