03 juni 2007

Mac OS X skärmsläckare smiskar Windows Vistas gump!

Mac OS X har länge varit det operativsystem som haft det visuellt mest attraktiva gränssnittet. Microsoft försökte 2001 att göra Windows modernt, men det slutade med magplask i det gräsliga FisherPrice-leksaksgränssnittet Luna som blev standard i XP. Nu har man lyckligtvis skrotat det och börjat om på nytt i Windows Vista med gränssnittet Aero. Wow är det vi ska tycka enligt deras marknadsföringsavdelning (i alla fall om man inte köper snikmodellen Vista Basic).

Hur är då det nya gränssnittet? I min mening är det inget märkvärdigt. Hyfsat snyggt och väldigt modernt med sina plastiga knappar, men mest irriterande. Hade jag blivit tvingad att köra Vista hade jag antagligen snabbt ställt om det till "classic". Min dator är till för att arbeta på. Snabbt och effektivt är ledord. Då vill jag inte har ett irriterande gränssnitt i vägen hela tiden. Jag kommer fortsätta köra mitt trogna Windows 2000 ett bra tag till. Det finns ingen anledning för mig att uppgradera, och detsamma gäller för dom flesta andra som idag kör 2000 eller XP.

Det är i alla fall tydligt att Microsoft lagt ner mycket arbete på Vistas utseende. Målet är så klart att knäcka värsta konkurrenten Apple som alltid varit mycket hippare och designat. Har man lyckats? Som jag sa är det snyggt och modernt. Mac OS X var snyggt för några år sedan, men skulle behöva en uppdatering för att kännas frächt igen. Och det kommer säkert snart eftersom det är Apples trumfkort.

Rent arbetsmässigt tycker jag att Mac är långsammare att arbeta med än Windows. Det blir mer musdragande, vilket är intuitivt, men också bökigare. Jag skulle säkert kunna arbeta hyfsat effektiv även på en Mac om jag gett det tid, jag är ju trots allt väldigt van vid Windows, men jag tror inte att jag skulle nå upp i riktigt samma effektivitet som på Windows, mycket eftersom Mac i grunden fungerar på ett annat sätt som är mer lättillgängligt för nybörjare med samtidigt begränsande för proffs. Detta är dock en åkomma som Windows lider av nuförtiden också. Det första man måste göra i Windows är att stänga av allt skit som slängt in för att "förenkla".

Wow ska man alltså säga när man ser Vista. Och då kommer vi till rubriken. För vad är det första man se av ett operativsystem? Ofta är det skärmsläckaren. Om inte annat lär det inte dröja länge innan den dyker upp. Och här undrar jag hur Microsoft tänkt? För i Vista består standard-skärmsläckaren av en liten Vista logotype, komplett med ett antal ®, © och ™, som visas på olika ställen på skärmen utan effekter, samt ett slags penseldrag med en väldigt osexig blänkeffekt. Det är allt! När man nu har satsat så hårt på resten av gränssnitten, varför slänger man då in en skärmsläckare helt utan finess? Jag förstår faktiskt inte detta drag.

Mac OS X har däremot sedan länge haft en skärmsläckare, som iofs är ganska simpel, men ack så snygg. Varje gång jag ser den blir jag förtrollad. Skärmsläckaren ger det där lilla extra, det där som gör att Macanvändare är så förtjusta i sin dator. Hur Microsoft har missat det övergår mitt förstånd.

skärmsläckaren flurry

Uppdatering: Det visar sig att Flurry, som skärmsläckaren på OS X heter, även finns portad till Windows. Finns att ladda ner på denna sida!


Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Christian sa...

Kul att läsa något om teknik av någon som faktiskt vet hur man skriver svenska. Du skriver bra och intressant. Tack!

PS. Kanske är jag extra välvilligt inställd, då jag är Mac-användare :-) Men har alltid haft PC på jobbet och Mac hemma, så jag kan jämföra. Det ligger en hel del i det du säger. Mac är inte bra på allt - men det känns oftast som om man får det där lilla extra.

Helena sa...

så sant så sant. Macen är trevligare att hantera, skit samma om man är proffs eller inte. Allt är ju designat för att varken du eller din dator ska behöva bryta ihop!