08 december 2006

Kommer Microsoft TVINGA oss att upgradera till Vista?

I dagarna släpptes den senaste versionen av Microsoft operativsystem Windows, kallad Vista, till företagskunder. I början av nästa år kommer det till oss vanliga konsumenter. Microsoft har plöjt ner enorma summor pengar på att utveckla Windows Vista, runt 50 miljarder. Nu vill man givetvis ha tillbaka sin investering så fort som möjligt.

Med ganska stor sannolikhet kör du som läser detta Windows XP idag. Men vet du egentligen vad det är du äger? Vad får du lov att göra med "ditt" operativsystem? Och hur länge?

Varje gång du installerar XP på en dator måste din kopia "aktiveras". Det innebär att man tar kontakt med Microsoft, via telefon eller Internet, för att få sin kopia "godkänd". Aktiverar man inte sitt XP slutar det fungera efter 30 dagar.

Datorn som du har idag är sannolikt fullständigt tillräcklig för dina behov. Dagens datorer är snabba och såvida man inte spelar dom senaste spelen räcker en modern dator väldigt långt. Men datorer tenderar att bli långsammare efterhand som man använder dom och lägger in nya saker. En ominstallation av Windows brukar ge en piggare dator. Det kan också vara så att en ominstallation krävs pga att hårdvara går sönder och behöver bytas ut. Detta är normalt slitage och innebär inte att man behöver en ny dator.

Din dator kommer hålla länge till. Jag har svårt att se att du skulle behöva byta ut den snart. Själv sitter jag med en 6 år gammal dator och har inga som helst problem. Jag har heller inga planer på att uppgradera till en ny dator. Det behövs helt enkelt inte. Och då är jag "it-proffs" med höga krav, till skillnad från dom som surfar lite och använder sitt officepaket. Samtidigt är Windows XP ett moget operativsystem som täcker dom flesta behov man kan tänkas ha. Nyheterna i Vista är inte så stora att dom självklart motiverar en uppgradering.

Det jag vill komma till är att dom flesta kommer klara sig med sin nuvarande dator ett bra tag framöver. Men det är ju inte bra för Microsoft. Dom vill ju att du ska uppgradera, antingen genom att köpa Vista eller genom att du köper en ny dator. Det dom skulle kunna göra för att skynda på detta är att helt enkelt stänga av möjligheten att validera XP. Förr eller senare kommer denna tjänst ändå stängas ner, så varför inte påskynda det lite?

Alla som då har behov att installera om sitt operativsystem skulle helt plötsligt inte få lov att gör det, trots att dom "äger" ett lagligt köpt XP. Det enda man kan göra är att uppgradera eller köpa ny dator. (Antagligen det senare, eftersom systemkraven har höjts.)

Microsoft kommer sannolikt att inom inte allt för lång tid sluta tillhandahålla tjänsten för aktivering. Hur snart återstår att se. Genom att ha byggt in aktivering i sina program kan man styra marknaden dit man vill. Frågan är om man kommer utnyttja detta, eller vara schyssta och tillhandahålla ett verktyg som kommer runt problemen. Det återstår att se.

Detta resonemang gäller för övrigt all programvara och liknande med verifikeringskrav. Adobe Photoshop & MS Office är andra exempel. DRM skadad wma musik är ett annat exempel. Företagen bestämmer över sakerna du (trodde att du) köpt. Detta kommer bli allt vanligare i framtiden. Personligen tror (hoppas) jag att det kommer slå bakut så småningom. När konsumenterna förstår att dom egentligen inte äger det dom har betalat för, och att det bara ställer till bekymmer och endast gynnar storföretagen, så hoppas jag att vi får se en marknad där kunden står i centrum.

Intressant.se pingat. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

En marknad där kunden står i centrum?

Vad dillar du om? Du ÄR marknaden!

Köp en Mac idag så gör du något du aldrig kommer att ångra. Trösta dig med att du kan köra Windows parallellt.

Om du däremot fortsätter att sätta ändan i vädret för M$ får du skylla dig själv.

brtkrbzhnv sa...

Det finns förstås avtal som reglerar hur länge MS måste erbjuda support för XP, och där ingår rimligtvis aktivering, och det dröjer länge innan den tiden är ute. Vidare är det ju bara att ladda ned en XP-version som inte kräver aktivering om man nu inte har möjlighet att aktivera; sådana finns det gott om.

Biggles sa...

Apple är inte mycket bättre än Microsoft. Dom är bara mindre.

Om jag skulle byta os hade det blivit till Linux. Jag gillar inte sättet man använder Mac på. (ja, jag har provat mer än 5 minuter)

Sedan kör jag själv ett mindre lagligt Windows 2000, så jag påverkas inte direkt av detta. Det är dom hederliga & okunniga som får betala notan som vanligt. Och dom vet inte hur man laddar ner en Corporate Edition av XP.

Och även om "jag är marknaden", så är jag en väldigt liten del av den. Det kvittar vad jag väljer när storföretagen drar igång sina jättekampanjer och lyckas lura i dom flesta att deras lösning är bäst...

UmuStudenten sa...

Hett tips:
Linux operativsystemet Ubuntu. Om man inte är en hardcore gamer eller grafiker som måste ha Photoshop så ser inte jag någon anledning alls till att sitta kvar i M$ Windows träsket.

http://www.ubuntu.com/

A.R.Yngve sa...

Istället för att *tvinga* folk att köpa Vista, kan inte Microsoft helt enkelt demonstrera produkten och dess fördelar -- så att folk övertygas att *frivilligt* köpa den...?

Låter gammalmodigt kanske, men det kallas visst "marknadsföring"...

Slagthuset sa...

Jag har provkört Windows Vista nu under betaprövotiden. Jag har tittat både på Linux och Mac för jag känner jag måste köpa en ny dator i vilket fall som helst.

Mac ser ju bäst ut måste jag erkänna. Har testat en halvtimme och jag tycker det verkar riktigt bra.

Biggles sa...

slagthuset:

Jag håller med att Mac är snyggare än Vista. Är man dock ute efter att flasha med eyecandy kanske man ska titta på Linux med XGL:

http://video.google.com/videosearch?q=linux+xgl&hl=en

Personligen anser jag att ett gränssnitt ska ta så lite plats som möjligt. Jag är inte intresserad av utseendet på fönstrena, utan av innehållet i dom. Windows XP är en katastrof enligt mig. (Var det "Fisher Price" som designade det?) Vista ser i all fall lite bättre ut, men tar fortfarande för mycket uppmärksamhet från arbetet om du frågar mig...