06 december 2006

Fackets maffiametoder

I dagens Metro läser jag om det lilla soloföretaget som inte vill skriva på kollektivavtal för sina anställda. Med hjälp av hotbrev och blockad försöker nu facket tvinga till sig detta.

Men:

  • Ingen av dom anställda vill ha något avtal. Det skulle nämligen försämra deras vilkor!
  • Att skriva på ett avtal skulle kosta 1500kr om året plus 3% av dom anställdas lön. Inte helt lätt att klara av för en ensamföretagare som knappt kan ta ut egen lön...
Den enda vinnaren skulle alltså vara facket, som skulle få ännu mer pengar att satsa på sina politiska kampanjer. Till Sofia Appelgren, som driver företaget, säger jag bara detta: Stå på dig! Du gör helt rätt i att inte ge vika för dessa maffiametoder som försämrar för ditt företag och dina anställa!

Uppdatering: Det var visst fler bloggar än jag som skrvit om detta: Här, här här och här. Bra jobbat! Mindre bra är att jag upptäckt ännu ett fall av missbruk från fackets sida här.

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

För företagaren är väl de fackliga avgifterna avdragsgilla och därmed så borde det inte bli dyrare för företagaren heller.

Biggles sa...

avdragsgillt != kostnadsfritt

Lennart Regebro sa...

Dom är precis lika avdragsgilla som lönekostnaderna, dvs företaget behöver inte betala skatt på dom.

Anonym sa...

"För företagaren är väl de fackliga avgifterna avdragsgilla och därmed så borde det inte bli dyrare för företagaren heller."

Och vad är poängen?
Även om kostnaderna är avdragsgilla är de ändå kostnader.

Nickersson sa...

Hallå där!

Ett kollektivavtal försämrar aldrig redan existerande villkor, det får det inte, ett sånt avtal blir per automatik ogiltigförklarat i AD som högsta instans. Så där har du fel!

http://arbetarperspektiv.bloggtopp.com

Anonym sa...

Vad det handlar om är en principsak!
Det finns 2 möjligheter (något förenklat):
1) De anställda utnyttjas felaktigt
2) De anställda behandlas rätt

Om man kan fastställa att (2) gäller så är fackets maffiametoder oacceptabla. Man har lust att göra följande:
- Anlita en detektiv som förföljer ansvarig fackpamp och tar reda på allt om dennes familj, livssituation och eventuella oegentligheter och gör allt för att sabotera dennes liv. Gör klart att "öga för öga" kan gå långt och att samförstånd skulle kunna lösa situationen - annars gäller samma mynt tillbaka - fast personligt.