25 november 2006

Tobak hör hemmma på Systembolaget!

Som jag ser det finns det ytterst lite som är positiv med rökning. Jag vill inte på något vis förbjuda rökning, men jag anser inte heller att det fyller något större syfte i samhället. Folk får gärna feströka om dom tycker det är trevligt. Det är när rökningen blir till vardag som problemen börjar.

Till att börja med kan man konstatera att rökning är ett folkhälsoproblem. Det kostar samhället och individer stora summor pengar (26 miljarder) och lidande varje år. Därför borde samhället arbeta aktivt för att minska rökandet. Så sker redan idag, men det finns ett ytterligare steg man kan ta som sannolikt har stor effekt, och det är att begränsa försäljningen till Systembolaget.

Dom flesta som börjar röka gör det i tonåren. Antalet personer som börjar efter man fyllt 20 är antagligen försumbart. Att flytta tobaken till Systembolaget, som är erkännt duktiga på att kolla leg, och samtidigt höja minimiåldern till 20, kommer minska tillgängligheten radikalt för dom som kan tänkas ta upp vanan.

För vuxna rökare innebär det inte nödvändigtvis så mycket. Visst, det blir bökigare att behöva ta sig till systemet med jämna mellanrum, men det kan man ju motverka genom att köpa större ransoner. Dessutom blir dessa extra besvär ännu ett incitament att sluta röka.

För dom unga blir det desto värre. Var vänder man sig som 14-åring när den mindre nogaräknade tobaksaffärer runt hörnet inte längre kan förse en med cigg? Man måste börja upprätthålla kontakter med skumma langare. Och dom kommer säkerligen inte vilja sälja bara ett paket åt gången - och vilken tonåring har råd med att köpa en hel limpa? Eftersom rökning är en vardagsgrej blir det jobbigt att hela tiden försöka få tag på mer. Antagligen ger man upp ganska snart. Kanske röker man på fester, precis som man dricker alkohol. Men att göra rökning till en vardagssak kommer bli mycket jobbigt innan man fylt 20.

Skulle man försöka införa detta kan man såklart räkna med protester. Men då tycker jag man kan titta på förbudet mot att röka på krogen som nyligen infördes. Där förekom också stora klagomål, men efter dess införande har man inte hört mycket mer om det. Dom flesta verkar accepterat det och vara överens om att det fungerar bra.

Jag tror att en sådan enkel sak som denna skulle kunna minska antalet ny rökare radikalt. Systembolaget finns och fungerar. Varför inte utnyttja dess potential?

Intressant.se pingat! Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

brtkrbzhnv sa...

Det finns måhända en viss risk för ökad alkoholkonsumtion om någon miljon svenskar kraftigt ökar antalet Systembolagsbesök. Tonåringarna som måste gå till langaren måske också lockas till extrainköp.

Biggles sa...

Det finns alltid risker. Då får man fråga sig vad som är den bästa lösningen. Vilket alternativ kostar minst lidande? Jag hävdar inte att min lösning är den ultimata. Men trots dom riskerna du spekulerar i anser jag nog ändå att den är att föredra framför att behålla nuvarande (icke)system.

Slam Master A sa...

Intressant inlägg. Man kan tycka vad man vill om Systembolaget, men om man utgår från att Systembolaget som koncept fungerar för alkohol, måste det per definition också fungera för tobak.

Jag ska tänka på det här.....