27 september 2006

Hem-PC skrotas... Äntligen!

IDG.se rapporterar att Hem-PC reformen kommer skrotas nästa år av den nya regeringen. Äntligen säger jag! Jag har sedan många år tillbaka varit kritiskt till denna reform. Från början hade den ett bra syfte. Datortätheten i Sverige ökade och i Sverige är vi nu ett starkt datoriserat land. Det är bra. Men sedan kanske 5 år tillbaka har Hem-PC gått över och blivit skattesubventionerad lyx för redan priviligerade.

Inte bara enkla datorer köps billigt. Jag har hört om folk som köp extrema speldatorer, plasma-tv och surround-anläggningar. Subentionerat av mina skatterpengar.

Men det viktigaste argumentet för att skrota Hem-PC är att den från börjat endast premierat dom som redan har ett arbete. Pensionärer, arbetslösa & studenter, dom som verkligen hade behövt en billig dator, dom har inte kunnat ta del av reformen. Högts orättvist! Det är för mig en gåta hur Socialdemokraterna kunde genomföra en sådan osolidarisk sak.

Skrotningen väntas spara 2.4 miljarder kr. Pengar som jag hellre ser gå till att förbättra välfärden, istället för att subentionera medelklassungarnas speldatorer. Därför är jag glad att Hem-PC skrotas!

Andra bloggar om: , , , ,

http://intressant.se/intressant

7 kommentarer:

Aquina sa...

Du glömde den stora gruppen vikarier och projektanställda, säsongsarbetare o.s.v. som aldrig haft möjlighet att skaffa hem-pc via arbetet på grund av att de inte är garanterade arbete flera år framöver...

Men helt rätt: Hellre bättre erbjudanden på datorer till studenter och andra grupper som verkligen har behov av dem, men ofta inga möjligheter att köpa, än att subventionera för höginkomsttagare som kalkylerar med datorköpet för att sänka sin lön och därigenom komma i en lägre skattetabell och faktiskt få mer pengar i plånboken efter skatt genom köpet!

marie sa...

Beklagligt att hem-pc avskaffas. Vill man ha en datorkunnig befolkning så kommer det alltid att kosta.

Missbruket av hem-pc är nog inte särskilt utbrett idag eftersom reglerna skärptes 2004.

Det är också tveksamt att kalla alla med fast anställning för höginkomsttagare! En och annan vårdanställd skulle nog inte känna igen sig riktigt.

Robin Hood sa...

Håller med dig om att det är bra att Hem-PC skrotas. Däremot har du fel när du påstår att Hem-PC är skattesubventionerat. Hem-PC har dock skattereduktion, vilket innebär att man slipper betala skatt.

Anonym sa...

öh.. okeeeey..

aquina, vilket datorpaket skulle kunna sänka min lön(ja jag är höginkomsttagare) så pass mycket att jag får lägre skatt. Det handlar om åtskilliga tusenlappar i avgift per månad för att lyckas med det. och då har man avbetalat det lyxiga datorpaketet redan på ett par månader. Jag vill se fakta helt enkelt =)

Biggles sa...

Marie,

Jag skulle våga påstå att Sveriges befolkning i allmänhet är mycket datorkunnig idag. Undantagen är dom som inte kunnat utnyttja Hem-PC reglerna. Ska vi ha Hem-PC ska alla kunna utnyttja det!

För att visa på missbruket är det bara att titta på Skatteverket. Dom skärpta kraven kommer just från Skatteverket. Men i deras egna Hem-PC upphandling i år så valde man XP Media Center Edition. Detta "operativsystem" används till en sak: när man köper en dator för att koppla den till sin tv, och därigenom titta & spela in tv/film och lyssna på musik. (länk) En leksak alltså. Och definitiv inte kompetenshöjande som lagstiftaren en gång menade...

Fredrik sa...

Marie,

Det är självklart inte alla med fast inkomst som är höginkomsttagare. Däremot är det sant att höginkomsttagare tjänar mest på Hem-PC.

För någon som tjänar under brytgränsen och inte betalar stalig inkomstskatt blir "förtjänsten" pga bruttolöneavdrag de runt 30-34% som kommunalskatten ligger på. För höginkomsttagare kan förtjänsten landa på uppemot 60% om man tjänar så mycket så att man betalar både statlig skatt och värnskatt.

Har också själv sett hur paketen ser ut. Hos kommuner och andra där de anställda typiskt inte tjänar så mycket är det mera vanliga datorer. Men där det finns höginkomsttagare är det värstingpaket... "leksaker" som biggles helt rätt kallar det. Finns ingen anledning att folk ska få skattelättnader för att kunna köpa sådant.

Anonym sa...

Det rättfärdigar INTE ett retroaktiv skattepåslag!!!
Är ju renta av livsfarligt att ingå avtal som kan ändras i efterskott av en helt annan regering. Hmm, påminner lite om undantagslagar....

Tack alla TV-Licenssmitare och Svartarbetsfrämjare i den så kallade "Alliansen". Dungrävar är vad de är :P