22 september 2006

(sd) kan bli det åttonde riksdagspartiet

I valet gick som bekant Sverigedemokraterna starkt framåt och var inte långt ifrån en riksdagsplats. Det innebär att dom kommer få markant bättre ekonomi i form av partistöd. Sannolikt kommer man använda pengarna till att bygga upp sin organisation och förbereda sig inför nästa val. Målet kommer vara att försöka tvätta bort sin rasiststämpel och visa upp sig som ett seriöst alternativ.

Lyckas dom har dom stora möjligheter att ta sig in i riksdagen i nästa val. Det har lyckats innan - Vänsterpartiet har ingen vidare historia, men betraktas idag som ett självklart parti.

Ur demokratisynpunkt tror jag detta är bra. Mer att välja på skadar inte. Det är också enligt mig viktigt att man kan föra en debatt kring ämnen som idag är tabubelagda, som tex flyktingpolitiken utan att bli kallad för rasist. Den politiska korrekthet som idag förhindrar detta är inte bra. Därmed inte sagt att (sd) har en vidare bra politik. Det är fortfarande ett väldigt populistiskt parti. Men med sina nya pengar har dom goda möjligheter att förnya sig och på allvar bli ett parti att räkna med.

Hitentills har dom etablerade partierna försök ingorera och frysa ut (sd). Det fortsätter man med nu. Runtom i landet hör man partier som deklarerar att "vi kommer minsan inte sammarbeta med (sd)". Men är detta en bra metod? Titta hur det gick i detta valet - (sd) gick starkt frammåt trots utfysningen. Jag tror man måste utmana dom och visa upp deras brister. Det kommer tvinga fram en mer mogen politik hos partiet.

Slutligen tycker jag att den massiva kritik som har framförts mot (sd) och deras väljare inte är helt motiverad. Faktum är att dom är valda på ett demokratiskt sätt. Deras väljare har sin demokratiska rätt att rösta på vilket parti som helst. Jag tycker att man omyndigförklarar dessa väljare när man tex konsekvent vägrar vägrar sammarbeta med (sd). Man måste fråga sig varför dom röstade som dom gjorde, och på vilket sätt dom övriga partierna misslyckat värva dessa röster.

Andra bloggar om: , , , ,

http://intressant.se/intressant

1 kommentar:

Anders sa...

Självklart kommer Sverigedemokraterna in både i Europaparlamentet söndagen den 7 juni i år 2009 och i Sveriges riksdag söndagen den 19 september nästa år 2010. Även i kyrkovalet söndagen den 20 september i år samt kommun- och landstingsvalen nästa år kommer det att gå bra.