14 augusti 2009

Undervisa skeptisism i skolan!

Det finns ett känt experiment som bl.a. utförts av James Randi och kan sammanfattas så här: En skolklass deltar i ett "experiment" där var och en av eleverna får ett personligt skrivet horoskop eller personlighetsbeskrivning, som utgår från deras födelsedatum eller liknande. Klassen får betygsätta hur väl detta stämmer, och majoriteten kommer tycker att det stämmer bra eller mycket bra. Då avslöjas att alla i klassen blivit tilldelade identiska horoskop!

Experimentet visar tydligt på hur man kan skapa beskrivningar som dom flesta människor kan relatera till. Detta är en teknik som bland annat Cold Readers använder för att övertyga sina offer.

I en värld full av lögnare och bedragare är det bra med ett skeptiskt sinne som första försvar. Därför tycker jag att detta experiment (och annat som främjar skeptiskt tänkande) borde utföras på Svenska skolklasser, säg i högstadiet. För den som inte känner till experimentet i förväg fungerar det som en ögonöppnare och dess "chockverkan" kommer göra att det fastnar i minnet. Jag tror att detta kan vara en bra erfarenhet att ha med sig i livet. När man sedan stöter på astrologer, medier, illusionister, spåtanter, och annat new age crap, och äver traditionella religioner, så påminns man förhoppningsvis om detta experiment och genomskådar bluffen!

Jag avslutar med en lättsam video från ett föredrag av Michael Shermer om skeptisism som helt klart är sevärt:

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: