30 december 2007

Kan man inte förbjuda öl på glasflaska?

Att cykla i Malmö är ett evigt väjande för att undvika allt krossat glas som ligger på marken. Speciellt efter helgens partajande ser gatorn & cykelvägar inne i stan ut som ett slagfält. Jag ser inte fram emot att cykla till jobbet på onsdag morgon, två dagar efter nyår, såvida inte gatukontoret varit snälla nog att sopa rent gatorna på nyåsdagen.

Varför buteljeras egentligen så mycket öl mm på glasflaskor? Jag kan inte tänka mig att det skulle vara sämre att buteljera drickan på pet-flaskor eller i aluminiumburkar. Glas väger ju dessutom en hel del. Man kan undra hur bra det egentligen är för miljön att frakta en massa glas runt Sverige och världen?

På krogen finns en annan aspekt. En glasflaska är ju hård och ett utmärkt tillhugge att ta till när man på fyllan vill drämma till någon. Är man lite ondskefull slår man först sönder den för ett vasst vapen.

Förutom att splittret orsakar en massa cykelpunkteringar tycker jag också synd om alla hundar som skadar sina tassar. Och det är ju du och jag som via skattesedeln måste betala för kalaset när gatukontoret ska sopa upp skräpet. Nä, mig hade det i alla fall inte gjort något om vi helt enkelt förbjöd öl & cider på glasflaskor.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

BeRKA sa...

Öl är godare på flaska.

Att förbjuda öl på flaska är endast ett sätt att försöka angripa symptomen. Inte ett sätt att lösa det egentliga problemet. Nedskräpning är redan förbjudet. Misshandel är redan förbjudet. Man skulle ju kunna se till att dessa lagar efterlevs istället för att införa nya regler...

Biggles sa...

Hur kommer det sig att öl skulle vara godare på flaska? Själv föredrar jag att dricka ur glas.

Självklart vore det bättre om man kunde minska misshandeln och nedskräpningen, men tyvärr är det lättare sagt än gjort. Att stoppa glasflaskor skulle nog vara en förebyggande åtgärd som faktiskt fungerade. Jag bör väl tillägga att jag egentligen inte är en förbudsivrare, och att inlägget skrevs i småilsket tillstånd efter en cykeltur med många nära-splitter upplevelser...

Erik sa...

En stor anledning till buteljering i glasflaska är hållbarheten. Burk är en något tätare förpackning än PET-flaska, men glasflaskan är oöverträffad. Om man ska dra vissa av dina resonemang lite längre så kan man faktiskt skära någon ganska illa med en itusliten aluminiumburk. Jo, man kan faktiskt få isär en burk med handkraft. Med lite fantasi så kan man alldeles säkert även använda en PET-flaska som batong eller liknande. Det är nog lika bra att vi förbjuder alla ölförpackningar som finns idag och ser till så att ölen förpackas i droppåsar som vi får bära omkring. Bära, eftersom en droppställning ju absolut kan användas som tillhygge.

Ska man nu gå till roten och lösa ett av dina problem så kanske punkteringsfria däck skulle gå att lagstifta om..... eller?

Anonym sa...

ang din kommentar på min blogg:

Biggles är det någon speciell fråga du ville ha svar på så upprepa den gärna, jag har inte kvar inlägget. Svarar gärna på det folk undrar, men kände att inlägget inte var skrivet i ett intresse att få reda på något.

Jag tyckte endast det var en dum kommentar...ordet är fritt...min blogg är mitt utrymme till uttryck, behåller inte alla kommentarer ointressanta och dumma kommentarer tas bort, tar inte bort kommentarer bara för att de är kritiska....titta gärna runt du hittar många exempel...har även gjort kritiska kommentarer till hela inlägg.

Kritik är välkommet, inte smutskastning och flödande fördomar.