06 april 2007

Svenska Kyrkan borde vara Opt-In

7 miljoner Svenskar lär vara medlem i Svenska Kyrkan. Inte så konstigt med tanke på att det inte var länge sedan alla Svenskar tvångsanslöts. Numera är staten och SvK åtskilda, men SvK åtnjuter fortfarande många privilegier.

Just det stora medlemsantalet gör att SvK anser sig ha stor uppbackning för sina åsikter. Men hur många av dessa 7 miljoner ställer sig egentligen bakom det kyrkan står för? Hur många är aktivt religiösa och så engagerade som man bör vara för att vara med i en förening, av något slag?

Jag anser att Svenska Kyrkan borde gör upp med sitt förflutna och köra en opt-in kampanj. Skicka ut brev till alla medlemmar och informera om att medlemskapet kommer sluta gälla om man inte skriver på och returnerar brevet. Ge information om varför man ska vara med, vad man får och vad det kostar.

Detta skulle ge en mer rättvis bild av församlingen och dess storlek, och man skulle bli mer trovärdig i debatten. Om man tror på sig själv och sitt budskap borde det inte vara något att frukta...

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

Läs även Blogges utmärkta inlägg om Svenska Kyrkan!

1 kommentar:

CV sa...

På ett sätt håller jag med dig, men samtidigt inte: vitsen med folkkyrka är att den ska vara bred och lätt att vara med i. Risken är väl stor att den blir mer konservativ om den blir helt självständig.
RS
kulturbloggen.com