23 februari 2007

Inför veckolön istället för månadslön!

På måndag kommer lönen igen. Just nu kan jag tänka mig att en hel del har det svårt att få ekonomin att gå runt. Det blir nog ingen festmåltid ikväll fredag...

Det är många som har svårt för att hantera sin ekonomi, och jag upplever att problemen ökar, vilket är tråkigt och påfrestande Att lönen kommer en gång i månaden tror jag kan vara ett problem för dessa personer. Därför vill jag lyfta fram idén att få lönen en gång i veckan istället. Jag tror det hade kunna underlätta på många sätt och vis:

  • Det går inte att blåsa hela månadslönen på direkten, utan man hade fått spara i några veckor för att kunna köpa lite dyrare saker, vilket borde minska risken för onödiga impulsköp.
  • Lyckas man ändå göra av med alla sina pengar är det max 7 dagar till nästa lön. Färre dagar med nudlar alltså. Och förhoppningsvis minskad risk för snabba lån med ockerräntor.
  • Genom att lägga utbetalningarna på måndagar hade man dessutom haft som mest pengar på dom "förnuftiga" vardagarna istället för dom "slösaktiga" helgerna.
  • För företagen hade belastningen spridits ut (inga lönehelger längre) vilket jag tror skulle ge ett mera gynnsamt butiksklimat, för både personal och konsumenter.

För oss som inte har svårigheter att hantera vår ekonomi kan jag inte se några direkta nackdelar. Visst skulle det bli lite mer administration för företagen, men det mesta borde gå att automatisera med datorernas hjälp.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är man dålig på att hålla i pengarna kan det nog vara bra att lönen kommer när räkningarna ska betalas ...

Erik Hellsborn sa...

Som påpekas här ovan kan räkningar som skickas ut en gång i månaden bli ett problem. De som är dåliga på att hålla i slantarna riskerar att stå med en hel månads räkningar och bara en veckolön att betala dessa med.

Robin Hood sa...

Jag diskuterade exakt detta häromdagen med en arbetskamrat. Min vinkel var då att veckolöner hade motiverat bättre till att övertidsarbeta. Jobbar jag övertid i början på en månad, så kommer det att dröja för min del till den 25:e månaden efter innan jag får se resultatet av detta. Hade jag fått pengarna i handen samma vecka, eller veckan därefter, så hade kausaliteten jobba övertid - mer pengar i handen förstärkts avsevärt.

Bogey sa...

Jag tycker at man kan få lön varje vecka. Beloppet borde dock vara som vid månadslön

Anonym sa...

Att vissa människor har dåligt med pengar så att de inte räcker en hel månad är en sak. Att inte kunna hålla i pengarna så att det räcker en hel månad är en annan sak. De som faller under den andra kategorin har nog mer nytta av att träffa en psykolog än att få fler utbetalingstillfällen.

Biggles sa...

Jag får erkänna att jag inte tänkt på problemet räkningarna. Och visst stämmer det att den som inte kan hålla i pengarna till månadens slut bör få hjälp. Utbildning i skolorna vore också bra. Det är ett problem, och jag vill bara försöka hjälpa till med ett förslag. Jag tror fortfarande att veckolön skulle ge ett bättre flöde som är lättare att hantera, om man bara hade kunna hitta en lösning på problemet med räkningarna...