02 september 2014

Extremt väderklimat, eller bara taskigt samhällsklimat?

Översvämningar, skogsbränder, skyfall, orkanvindar och gröna vintrar. Det är lätt att få uppfattningen att klimatet snabbt förändras åt det mer extrema hållet. Fast gör det det, egentligen? Det är värt att stanna upp och se det samhälle vi lever i. Då kan man se faktorer som sannolikt påverkar oss och vår syn på klimatet.
  • Media älskar en kris att rapportera kring, och drar sig inte för att ta i lite extra. Det är också så att det finns ofantligt mycket mera mediebevakning idag än för bara tjugo år sedan. Och när allt och alla runtomkring oss pratar om klimatförändringar och extremväder är det också det vi kommer se.
  • Vi bor mer tättbefolkat än förr, och det byggs på ställen som kanske är mer utsatta än vad som är optimalt. Vi har också mer saker och aktiviteter, både privat och i samhället, vilket ökar vår sårbarhet. Exempelvis kan elektriska apparater skadas av både vatten och åska. Och om infrastruktur skadas av vädret ställer det till med mer bekymmer eftersom vi är så beroende av den. Så totalt sett drabbas vi mer när olyckan kommer. Vilket inte är samma sak som att vädret blivit mer extremt.
  • Rent generellt är vi mjäkigare idag än förr. Vi kränks av minsta lilla, och kräver att samhället ska ta ansvaret för allt. Och SMHI, som inte vill bli skuldbelagda om deras prognoser (som per definition är osäkra) inte skulle stämma, går numera ut med varningar i förebyggande syfte. Något som media gladeligen vidarebefordrar, tillsammans med andra hemskheter av olika slag, allt från bakterielarm till jordens undergång. Så vi kräver att bli upplysta om allt som kan drabba oss, så att vi kan gå och oroa oss för det och oja oss om hur extremt vädret blivit.
  • Mannaminnet är kort, eller vad det är man brukar säga. Vädret är oförutsägbart och har så alltid varit. Då och då händer konstiga saker, ibland med korta mellanrum (det är så när slumpen är i farten). Det är viktigt att då se det större perspektivet. Konstigt väder har alltid funnits. Klimatet är inte heller statiskt. Statistisk sett lär det vara vanligare med en grön jul än vit (nu pratar jag Skåne), trots att vi i våra minnen alla inbillar oss att jularna var vita när vi var små eftersom vi minns. Och när meteorelogen säger att så här varmt har det inte varit sedan 1900 frös ihjäl är det värt att komma ihåg att det faktiskt innebär att det uppmätts ännu varmare väder vid ett tidigare tillfälle.
Det är värt att påpeka att jag inte är en förnekare som inte tror på klimatförändringar. Det är en stor utmaning för hela världssamfundet att se till att klimatet inte spårar ur. Men ingen vinner på att måla upp en en mer extrem bild av verkligheten än vad det faktiskt är. Förutom media som säljer fler lösnummer.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: