03 augusti 2014

"Äcklet" är ett samhällsproblem

Att samhället håller sig rent och hygieniskt är bra och har antagligen bidragit stort till väl välfärd och förbättrade hälsa de senaste hundra åren. Tyvärr det har gått överstyr de senaste 20-30 åren. Folk är livrädda för allt som kan betecknas smuts, och företagen utnyttjar såklart denna hygiennoja och lanserar produkter som ska "förbättra" hygienen. På TV ser vi hygientanter gå runt och topsa saker i hemmen för att "bevisa" hur smutsigt det.

Jag kommer ihåg en insändare till en dagstidning där en person ondgjorde sig över fenomenet lösgodis. Författaren var övertygad om att detta bidrog till att bakterier spreds och annat snusk. Några dagar senare kom svar från en person med kunskaper i ämnet som konstaterade att bakterier trivs där det är varmt och fuktigt. Då lösgodis inte uppfyller dessa krav är det  således inte ett problem. Intressant med denna historia tycker jag ordet övertygad, som den första insändaren använde sig av. Jag tvivlar på att svaret fick personen att ändra sig, lika lite som vetenskapliga bevis får övertygade religiösa att ändra på sig.

Jag hörde på bussen en tjej runt 20 år prata med en vän. Denne vän berättade att hen luktade på kött innan hon tillagade det. Luktade det inte illa var det inga problem att äta "för gammalt" kött. -Fy fan vad äckligt, skulle jag aldrig göra! kommenterade tjejen. Det är nog inte en vild chansning att gissa att denna tjej aldrig skulle röra ett oöppnat mjölkpaket dagen efter bäst före datumet, trots att mjölken med största sannolikhet är fullt duglig.

På tal om matsvinn så är det galet hur mycket mat handlarna slänger för att datumet gått ut. Något jag funderat på är varför man aldrig ser fryst köttfärs. Köttfärs har som bekant kort hållbarhet (även om jag inte tror det är några problem att tillaga och äta en dag för gammal köttfärs). Handlarnas köttdiskar är oftast välfyllda med köttfärs. Det är rimligt att anta att dom inte lyckas sälja exakt alla paket varje dag. Om vi förutsätter att dom inte märker om paketen så måste ju köttet kastas, vilket är helt onödigt eftersom det går utmärkt att frysa in och då hållet hur länge som helt. Men jag kan inte minnas att jag någonsin sett fryst köttfärs (eller annat butikspackat kött för den delen).

Känner du förresten till att svenska hönsägg har längre hållbarhet än amerikanska ägg? Det är inte för att våra hönor har det bättre, utan för att de amerikanska äggen tvättas före de skeppas till butikerna. Detta tar bort den skyddande hinnan runt äggen.Vi får hoppas att denna dumma företeelse inte hittar till Sverige. Det är förresten värt att notera att hållbarheten på de svenska äggen vida överstiger det som står på förpackningarna, åtminstone om de förvaras kallt. Ägg håller utan problem många månader i kylen!

Hur många dagar kan man ha på sig ett klädesplagg innan det behöver tvättas? Frågar du mig så är det ganska många dagar. Min filosofi är att så länge kläderna inte luktar illa eller är synbart smutsiga är det inga problem. Ofta räcker det att vädra kläderna lite för att fräscha upp dem. Det innebär att jag kan ha på mig samma tröja flera veckor. Det är dock inget jag vågar berätta, för den allmänna inställningen tycks snarare vara åt hållet att när man använt ett klädesplagg en dag så är det smutsigt och måste tvättas. Jag menar att det är total onödigt, samtidigt som det sliter på kläderna och belastar miljön.

Ett problem är ju att vår kropp är full med bakterier. Faktum är att vi går runt med 10 gånger fler bakterier än vi har mänskliga celler. Det låter ju inte så trevligt. Tur att det kommit kläder som är antibakteriella och hjälper till att bekämpa dem. Fast om det nu är så, är vi egentligen oss själva utan alla våra bakterier? Och bakterier är ju inte bara dåliga. Blivande mödrar får idag lavemang så att de slipper pinsamheten att göra på sig under förlossningen. Barnet som föds blir då utan den kickstart för immunförsvaret som bajset annars utgör.

De flesta duschar varje dag för att känna sig rena. Men behövs det egentligen? Själv duschar jag bara någon gång i veckan, vilket räcket för mig. På köpet jag har fått mycket bättre hud eftersom vattnet spolar bort vårt naturliga försvar och torkar ut huden. Jag tror att de flesta hade kunna dra ner på antalet duschar utan att det skulle påverka deras hygien. Att man känner sig ren efter en dusch är sannolikt en illusion som man kan vänja sig av med.

Nej, lite skit under naglarna är inte farligt. Tvärtom är det sannolikt nyttigt för kroppen och dess immunförsvar. Och ur en miljösynpunkt är det ett omfattande resursslöseri att slänga fullt duglig mat, tvätta rena kläder, slösa med vatten, och andra onödiga saker. Att ständigt gå runt och vara rädd för bakterier och smuts kan inte heller vara nyttigt ur en psykologiskt synvinkel. Jag är övertygad om att vi som samhälle mått bättre om vi hade haft en sundare inställning till bakterier och annan smuts.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: