01 mars 2014

Droger ett mänskligt behov?

Det råder nolltolerans mot droger i Sverige (ja, förutom tobak och alkohol då förstås). Varför är det så? Det är ett faktum att droger brukas i landet, trots förbudet. Det jag tycker att man måste fråga sig då, är om det finns ett mänskiligt behov av att bruka berusningsmedel? Svaret på den frågan bör sedan vara utgångspunkten politiken ska formas.

Allt tyder på att människan har ett behov av att berusa sig mer eller mindre. Det är något som återfinns i många olika kulturer. Att då förbjuda droger innebär att gå emot ett mänskligt behov, vilket inte låter sig göras helt lätt.

Istället bör man ägna sig åt skadereduktion. Acceptera behovet och arbeta för att minimera skadorna som kan åstadkommas av det. Precis som för alkohol och tobak, men också motorcykelkörning och andra farliga saker som människor ägnar sig åt. Vi accepterar det, men sätter upp regler för att minimera skadorna.

Att acceptera droger behöver inte innebära att man tolererar vad som helst. Det finns droger som är väldigt farliga, och inte bör vara tillgängliga. Men det finns också droger som inte alls är särskilt farliga, eller åtminstone inte värre än många andra saker som människor ägnar sig åt. Skulle dessa tillåtas tror jag det det skulle bli mycket tydligare hur farliga de andra är (så farliga att man varit tvungen att förbjuda dem!) Men förbudet måste bygga på rationella, vetenskapliga grunder, inte åsikter och moralkakor.

Det finns andra fördelar med att acceptera droger. Framförallt skulle det rycka undan mattan för de kriminella nätverken som till stor del försörjs av handeln med illegala saker. Detta skulle minska bruket av tyngre droger, eftersom brukarna inte kommer i kontakt med kriminella världen på samma sätt.

Men som sagt. Allt detta bygger på att det faktiskt finns ett mänsklig behov för att berusa sig. Och allt tyder på att det gör det.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: