25 juli 2013

ICA: Konsumenter = Idioter?

Det har blivit allt vanligare med matförpackningar som upplyser att "bilden visar ett serveringsförslag". Jag misstänker starkt att detta är en import från USA, stämningarnas förlovade land där företag riskerar stora skadestånd om de inte friskriver sig från allt som går att komma på. I Sverige är detta dock inte någon risk för företagen, då det värsta som kan hända väl skulle vara att Råd & Rön nämner företaget i en artikel.

Visst kan det i vissa fall vara en lämplig upplysning. På en fryst färdigrätt som man inte kan se hur den ser ut i förväg är det svårt att förutsäga vad det är man köper baserat på förpackningens bild. Ett bra komplement är då en extra bild på baksidan som visar själva innehållet, som vissa tillverkare börjat med.

Men när ICAs färdiglagade kötbullar i genomskinlig plastförpackning påpekar att bilden som visar potatis och lingonsylt är ett serveringsförslag, då blir det bara löjligt. För mig är detta ett hån. Jag kan inte se någon rimlig förklaring till detta förfarande, förutom att producenterna ser oss konsumenter som idioter som inte förstår bättre.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: